Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞafak,Nurdan
dc.date.accessioned2022-01-18T11:35:16Z
dc.date.available2022-01-18T11:35:16Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.citationŞAFAK, Nurdan. "Bir Vakıf Şartı Olarak Atina Balı Meselesi". Tarih Dergisi, 60 (2014): 1-16.en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/iutarih/issue/9633/120347
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11352/4045
dc.description.abstractBir vakıf imparatorluğu olan Osmanlı geleneğinde su genellikle vakıflar eliyle dağıtılırdı. Vakıflar tarafından inşa edilen sebiller, toplumun asli ihtiyacını karşılardı.Bu sebiller normal zamanlarda su akıtırken Ramazan gecelerinde ise oruçlulara şerbet ikram ederlerdi.Şerbet Osmanlı döneminde en önemli içeceklerden biriydi. Ramazan ayında sebilden akıtılan şerbet, 18. yüzyıla kadar şeker kıt ve zor bulunduğundan baldan yapılan ve mevsim yaz ise içine kar katılarak soğutulan bir içecekti.İşte bu yazıda Eminönü,Yeni Cami Külliyesi Sebili'nde dağıtılacak şerbetin Atina balından yapılması vakıf şartı ele alınmıştır. Atina balından ne kastedildiği ise zaman zaman anlaşılamamakta veya karıştırılmaktadır. Atina balından kastedilen husus, vakfiye,dönemin arşiv belgeleri ve diğer kaynaklar incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn Ottoman tradition, as an empire of waqfs, water would be distributed by the hands of religious endowments. Sebils or public water fountains built by those endowments would meet the essential need of society for water. These fountains would run water at ordinary times but on Ramadan nights for the ones who fast, they would run with sherbet which was one of the most important drinks in Ottoman era. Sherbet, however, would be made ofhoney untill8111 century due to sugar's being scarce and difficult to find. If the season is summer, snow would be added to it to make it chilled. Here, in this article, a waqf stipulation of the sherbet's being made with honey of Athens in Eminonu New Mosque's public water fountain in its complex is discussed. What is meant by the term "Honey of Athens" is sometimes not understood or misunderstood. In this article, it is explained by examining inscriptions of endowment, the archival documents of the era and other sources.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVakıflaren_US
dc.subjectYeni Camien_US
dc.subjectAtina balıen_US
dc.subjectŞerbet Dağıtımıen_US
dc.subjectKaren_US
dc.subjectOttoman Waqfsen_US
dc.subjectNew Mosque (Yeni Cami)en_US
dc.subjectHoney of Athensen_US
dc.subjectSherbeten_US
dc.subjectSnowen_US
dc.titleBir Vakıf Şartı Olarak Atina Balı Meselesien_US
dc.title.alternativeThe Issue of the Honey of Athens as a Waqf Stipulatinen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTarih Dergisien_US
dc.contributor.departmentFSM Vakıf Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümüen_US
dc.identifier.issue60en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage16en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorŞafak, Nurdan


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster