Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUçan, Lale
dc.date.accessioned2023-06-23T13:52:12Z
dc.date.available2023-06-23T13:52:12Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationUÇAN, Lale. "Veliaht Abdülmecid Efendi’nin Sofrasından Son Dönem Osmanlı Saray Mutfak Kültürü." FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 21 (2023): 307-334.en_US
dc.identifier.urihttps://dergi.fsm.edu.tr/index.php/ia/article/view/1128
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11352/4582
dc.description.abstractOsmanlı saray mutfağı geleneksel tatların ve farklı kültürel unsurların birleşimiyle ortaya çıkan seçkin lezzetleri barındırır. Siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel süreç imparatorluğun mutfağına yansımıştır. İstanbul’un Avrupa ile artan ticari ve ekonomik ilişkileri şehre gelen gıda malzemelerini farklılaştırmıştır. 19. yüzyılla birlikte, Tanzimat’ın getirdikleri arasında mutfağın da Batılılaştığı görülmektedir. 19. yüzyıl boyunca Osmanlı Saray mutfak kültürü, alaturka ve alafranga ikilemi yansıtan unsurlara sahip olmuştur. Özellikle sofra düzeninde ve adabında Avrupa kültürünün etkisiyle yenilikler ortaya çıkmıştır. Saray teşrifatından yemek araç gereçlerine kullanılan ürünlere bir çeşitlenme söz konusu olmuştur. 19. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle Osmanlı sarayının yabancı konukları sadece geleneksel Osmanlı mutfağı ile değil, Fransız mutfağının lezzetleriyle ağırlanmıştır. Yazımızda, son Veliaht Abdülmecid Efendi’nin mutfağı özelinde saray mutfağı değerlendirilmiştir. 1918-1922 yılları arasında Veliaht Dairesi’ne sipariş edilen gıdaların yanı sıra Abdülmecid Efendi’nin sofrasına davet edilenler ortaya çıkarılırken aslında onun muhiti üzerinde durulmuştur. Son dönem Osmanlı mutfak kültüründe veliaht mutfağının nerede yer aldığı tartışılmıştır.en_US
dc.description.abstractOttoman palace cuisine contains distinguished flavours that come from combining of traditional tastes and different cultural elements. Political, economic, social, and cultural processes were reflected in the culinary of the empire. Istanbul’s increasing commercial and economic relations with Europe differentiated the food materials coming to the city. In the 19 th century, it was observed that the culinary was also Westernized due to the Tanzimat reforms. During the19 th century the Ottoman Palace culinary culture had ele ments reflecting the Turkish and European dichotomy. Mainly, in the table settings and manners, innovation has emerged under the influence of European culture. There was a diversification in the protocols and products used in the palace’s culinary and cooking utensils. As of the second half of the 19th century, foreign guests of the Ottoman palace were entertained with traditional Ottoman cuisine and the flavours of French cuisine. This article evaluates the palace’s cooking, focusing on the last Crown Prince Abdülmecid Efendi’s cuisine. While revealing the foods ordered to the Crown Office between 1918 and 1922, as well as those invited to the table of the crown prince, the focus is on his circle. The place of the Crown Prince’s kitchen in the late Ottoman culinary culture is discussed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.16947/fsmia.1318928en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSon Halife Abdülmecid Efendien_US
dc.subjectVeliaht Abdülmecid Efendien_US
dc.subjectDolmabahçe Sarayıen_US
dc.subjectSaray Mutfağıen_US
dc.subjectMisafirleren_US
dc.subjectMuhiten_US
dc.subjectLast Caliph Abdülmecid Efendien_US
dc.subjectCrown Prince Abdülmecid Efendien_US
dc.subjectDolmabahçe Palaceen_US
dc.subjectPalace Culinaryen_US
dc.subjectGuestsen_US
dc.subjectNetworken_US
dc.titleVeliaht Abdülmecid Efendi’nin Sofrasından Son Dönem Osmanlı Saray Mutfak Kültürüen_US
dc.title.alternativeThe Late Ottoman Palace Culinary Culture Through the Lens of the Crown Prince Abdülmecı̇d Efendi’s Tableen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentFSM Vakıf Üniversitesi, Rektörlük, FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/0000-0002-4393-743Xen_US
dc.identifier.issue21en_US
dc.identifier.startpage307en_US
dc.identifier.endpage334en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrencien_US
dc.contributor.institutionauthorUçan, Lale


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster