Cahit Zarifoğlu’nun nesirlerinde insan
Künye
SARI Elvan, Cahit Zarifoğlu’nun nesirlerinde insan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2013.Özet
Bu çalışma Cahit Zarifoğlu’nun nesirlerinde ortaya koyduğu “insan” ile ilgili olarak hazırlanmıştır. Çalışmamızda araştırılan sorun, Cahit Zarifoğlu’nun nesirlerinde ortaya koyduğu insanın genel görüntüsüdür. Bu sayede Cahit Zarifoğlu’nun edebiyat eserlerinde insana bakışı, onu ele alışı da ortaya çıkacaktır.
Giriş haricinde dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde insanın inanç unsurları üzerinde durulmuş, bu unsurların insanı şekillendirmedeki etkileri ortaya konmuştur. İkinci bölümde Cahit Zarifoğlu’nun insan kurgusu farklı yönleriyle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, insanın varlık karşısındaki konumu araştırılmış; insanın zaman, mekân, tabiat ve eşya içerisindeki yeri ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde ise gelenek ve modernizmin insan üzerine etkisi araştırılmıştır.
Çalışmamızda Cahit Zarifoğlu’nun nesirleri, bir bütün olarak ele alınmış, bu eserlerden yola çıkarak Cahit Zarifoğlu’nun “insan”ı ortaya konmuştur.
Sonuç olarak Cahit Zarifoğlu’nun nesirlerindeki insan bütün veçheleriyle ele alınmış; onun eserlerindeki insanın Allah’ın emir ve yasaklarına riayet eden, peygamberin sünnetine uyan, dini hayatın içinde pratiğe dökmüş, kısacası fıtratına uygun davranan bir insan olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanında hayatın gerçekliğinin de unutulmadığı, fıtrata ters davranışlı insanların da onun eserlerinde yer aldığı görülmüştür.