Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇağman, Engin
dc.date.accessioned2020-06-26T13:58:32Z
dc.date.available2020-06-26T13:58:32Z
dc.date.issued6-2020en_US
dc.identifier.citationÇAĞMAN, Engin. "Osmanlı Döneminde İstanbul’da Modern Bir Mezbaha Kurma Teşebbüsü." FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 15 (2020): 33-62.en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/fsmia/issue/55240/758029
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11352/3073
dc.description.abstract19. yüzyılın sonlarında İstanbul’da bilimsel ve modern usullere göre faaliyet gösterecek bir mezbaha ihtiyacı had safhaya ulaşmış ve bu ihtiyaç birçok kurum tarafından dile getirilmiştir. Şehrin muhtelif yerlerinde mezbahalar bulunmasına rağmen sıhhi ve bilimsel kurallara riayet edilmemesi, kesim öncesi hayvanların ve sonrasında da etlerin kontrollerinin yeterince yapılamaması halkın sağlığını tehdit etmekteydi. Öte yandan mezbahaların tam olarak gereğince vergilendirilememesi nedeniyle devletin gelir kaybı da söz konusuydu. Bunun yanı sıra Şehremaneti tarafından mevcut haliyle mezbahaların ve hayvan satış mahallerinin ihtikâra, dolayısıyla et fiyatının makul bir sebep olmaksızın ciddi şekilde artmasına neden olduğu iddia ediliyordu. Şehremaneti, mezbahaların ıslah edilmesinin çok zor olduğu düşüncesiyle tüm İstanbul halkına hitap edecek sıhhi, bilimsel ve modern özellikleri içeren umûmi bir mezbaha ve hayvan pazarının kurulması amacıyla 1911 yılında bir proje ihalesi açmıştır. İhtiyaçları karşılayabilecek en uygun projeyi belirleyebilmek amacıyla bir komisyon teşkil edilmiş ve kazanan proje sahibine müesseseyi kurması karşılığında işletmesi için kırk yıllığına imtiyaz tahsis edilmesi, bununla birlikte mezbaha ve hayvan pazarı gelirlerinden Şehremanetine de belirli bir pay ayrılması kararlaştırılmıştır.Makale, Osmanlı arşiv belgeleri üzerinden söz konusu mezbaha ve hayvan pazarı tesisi kurma çabalarını ele almaktadır. Böyle bir tesis ihtiyacının ortaya çıkış nedenleri, ihaleyle ilgili hazırlanan raporlar, ihaleye karşı gösterilen tepkiler, devlet kurumlarının ve sektör temsilcilerinin meseleye yaklaşımı birinci el kaynaklardan faydalanarak ortaya koyulmaya çalışılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn Istanbul, the need for a slaughterhouse operating under scientific and modern methods reached its peak toward the end of the 19th century, leading numerous institutions to address such demand. Although there were already established slaughterhouses in various locations of the city at the time, the public health was in jeopardy as medical and scientific principles were not followed, and no pre or post-slaughter inspections of animals were carried out. Moreover, these slaughterhouses were not subject to appropriate taxes, resulting in government revenue loss. Furthermore, the “Şehremaneti” (Municipality) claimed that the slaughterhouses and livestock markets in their current form were generating unfair profits, causing the meat prices to spike without any precedence. Considering the reformation of current slaughterhouses a grueling task, the Şehremaneti launched a tender in 1911 for the construction of a public slaughterhouse and livestock market equipped with all the medical, scientific, and modern standards for use of all the inhabitants of Istanbul. A commission was appointed to determine the most suitable project and it was decided to grant the operating rights of the establishment for 40 years to the winning project in return for the construction of such establishment, as well as to allocate a certain share to the Şehremaneti from the revenues of the slaughterhouse and the livestock market. The present paper examines the efforts undertaken to build a slaughterhouse and a livestock market using Ottoman archival documents. The causes of the demand for such an establishment, the reports on the tender process, the reactions against the tender, and government institutions and industry leaders’ approach on the issue were identified through first-hand sources.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFSM Vakıf Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİstanbulen_US
dc.subjectŞehremanetien_US
dc.subjectMezbahaen_US
dc.subjectSelhâneen_US
dc.subjectHayvan pazarıen_US
dc.subjectIstanbulen_US
dc.subjectŞehremanetien_US
dc.subjectSlaughterhouseen_US
dc.subjectAbattoiren_US
dc.subjectLivestock marketen_US
dc.titleOsmanlı Döneminde İstanbul’da Modern Bir Mezbaha Kurma Teşebbüsüen_US
dc.title.alternativeAn Attempt to Establish a Modern Slaughterhouse in Istanbul During the Ottoman Perioden_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentFSM Vakıf Üniversitesi, FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster