Ara
Toplam kayıt 5, listelenen: 1-5
Mevzû Hadislerin Tespit ve Tenkidinde Metin Bilgi ve Birikiminin Önemi
(FSM Vakıf Üniversitesi, 12-2019)
İlim ve sanatla uzun süre meşguliyet, sahibine özel bir “meleke” kazandırmakta, alan çalışmalarında süratle karar verebilme imkânı sağlamaktadır. Hadis metinleriyle uzun süre meşgul olma sonucu elde edilen metin bilgi ve ...
“Bana Cevâmiuʿl-Kelim (Özlü Sözler) Verildi” Hadisinin Tahlili
(FSM Vakıf Üniversitesi, 2019-06)
Hz. Peygamber’e ref’ edilen “Bana “cevâmiu’l-kelim” (özlü sözler) verildi” sözü,
temel hadis kaynaklarımızda geçen ve ilim ehli arasında meşhur olan bir hadistir. Cevâmiu’l-
kelim, birçok manayı içinde toplayan veciz ...
Yemekten Önce ve Sonra Tuz Yemeyi Tavsiye Eden Rivâyetlere Dair Bir Araştırma
(FSM Vakıf Üniversitesi, 2018-12)
Yemekten önce ve sonra tuz yemenin sünnet olduğuna dair bir ön kabul toplumumuzda
oldukça yaygındır. Tespitlerimize göre bu ön kabulün en eski hadis dayanağı el-Hâris
b. Ebû Üsâme’nin el-Müsned’idir. Bu eserdeki merfûʿ ...
Câbir b. Abdullah’ın Hayatı ve Hadis Rivayeti
(FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
Son dönemin gündemde olan en önemli konularından birisi de hadisler ve bunların
ilk aktarıcıları olan sahâbîlerdir. Özellikle çok hadis rivayet eden sahâbiler daha çok gündemi
işgal etmektedirler. Bu makale, hadis rivayet ...
Ahmed b. Ferah el-İşbîlî’nin (ö.699/1300) “Garâmî Sahîh”Adlı Manzûmesinin Hadis Usûlü Açısından Değerlendirilmesi
(FSM Vakıf Üniversitesi, 12-2019)
İslam ilim tarihinde, Hadis usûlü alanında yazılan ilk manzum eser olarak bilinen “Garâmî Sahih” manzûmesi ile İbn Ferah el-İşbîlî (ö. 699/1300), hadis usûlüne farklı bir zenginlik katmıştır. Bu manzûme, 20 beyitlik kısa ...