Okul Müdürlerinin Paternalist Liderlik Davranışları ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki - Demir, Erdem (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu araştırmanın amacı; okul müdürlerinin paternalist liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evreni olarak İstanbul ili Sultanbeyli ilçesindeki beş resmi okulda çalışan yaklaşık 220 personel seçilmiştir. Bu okullarda çalışan herhangi birimlerden seçilen 150 personel çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri yüz yüze anket yapılarak toplanmış ancak 11 ankette eksik veya yanlış bilgi olması sebebiyle çalışmaya 139 anket dâhil edilmiştir. Çalışmaya katılan katılımcıların %55,4’ü erkek, %44,6’sı kadındır. Elde edilen verilerin analizlerini yapmak için regresyon ve korelasyon testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde okul müdürlerinin paternalist liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca paternalist liderliğin alt boyutlarından ahlaki liderliğin pozitif ve anlamlı etkisinin olduğu ancak diğer alt boyutlar olan yardımsever liderlik, otoriter liderlik ve çıkarcı liderliğin örgütsel bağlılığa etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca örgütsel bağlılığın %18 oranla paternalist liderliğin alt boyutları ile açıklanabileceği bulgusuna varılmıştır.
Keywords: Okul Müdürü; Paternalist Liderlik; Öğretmen; Örgütsel Bağlılık