Betonarme Kullanıcılarının Kerpiç Yapılar Hakkındaki Görüşlerinin Bilimsel Veriler Doğrultusunda İncelenmesi - Bozyel, Muhammed Enes (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
İnsanların var oluşundan itibaren kendileri ve yakınları için korunaklı bir mekân arayışları kendilerini toprağı bir yapı malzemesi olarak kullanmaya götürmüştür. Sürdürülebilir ve ekolojik bir malzeme oluşu, kullanıcısına optimum konfor ortamını sağlaması, ekonomik olması, kolay bir şekilde temin edilip üretilmesi bugüne kadar toprak yapıların kullanılmasını sağlayan belli başlı özelliklerdir. Özellikle 19. yüzyıldan itibaren dünyada gerçekleşen bazı önemli değişimler insanların yapı malzemesi kullanımında da değişikliğe gitmesine neden olmuştur. Bu süre zarfı içerisinde beton dünyada en çok kullanılan yapı malzemesi olmuştur. Betonun bu kadar fazla ve hızlı bir şekilde kullanılması enerji kaynaklarının da hızlı bir şekilde tüketilmesine neden olmuştur. Betonun imal edilmesinde, kullanımında ve servis ömrünün bitiminden sonra da enerjiye ihtiyaç duyması yapı sektörünün büyük etkilerinden dolayı ülkeleri farklı yapı malzemesi arayışlarına sokmuştur. Enerjiyi çok tüketmesinin yanında çevreye zarar vermesi, yapı içerisindeki ısı ve hava değerlerini iyi şekilde dengeleyememesi yapı sektörünü bu arayışa iten farklı sebeplerdendir. Doğal yapı malzemeleri özelde kerpiç yapı malzemesi insanların bu ihtiyaçlarına cevap verebilecek, az enerji harcayan, sağlıklı, sürdürülebilir, ekolojik bir malzeme olarak tekrardan gündeme gelmiştir. Ülkemizin geleneksel yapı kültüründe kerpicin yer alması alternatif yapı malzemesi olarak seçilmesinde bize büyük kolaylıklar, avantajlar sağlayacaktır. Aynı zamanda dünyadaki ve ülkemizdeki kerpiç yapı stokları bu konuda verimli bir şekilde yol almamızı sağlayacaktır. Çalışmada, dünyadaki bazı gelişmeler sonucunda insanların doğal yapı malzemelerinden yapay yapı malzemelerine geçişinde ülkemizdeki kullanıcılar baz alınarak araştırmalar yapılmıştır. Betonarme kullanıcılarına anket yapılarak betonarme ve kerpiç yapılar hakkındaki görüşleri, bilgi birikimleri, yargıları sorulmuş ve cevaplar bilimsel veriler doğrultusunda irdelenmiştir. Kerpiç yapılardan bahsedildiğinde oluşan olumsuz yargının arkasında yatan sebeplerin neler olduğu ve bu sebeplerin neye dayandığı incelenmiştir.

Since the beginning of human existence soil used as a construction material due to human needs to live in a safe place. So far earth structures were used because of their sustainability, optimum comfort to the environment, easy supply and produce, and eco-friendly and economical features. Especially some important changes since the 19th century in the world also caused changes in people's use of building materials. During this period, concrete has become the most used building material in the world. The use of concrete in such a large and rapid manner has led to a quick consumption of energy resources. Countries have started to look for different building materials as concrete needs a lot of energy, harms the environment, cannot provide the heat and air values in the building, and the construction sector has a huge share in the world. Natural building materials, and in particular adobe building materials, have become the main topic again as a healthy, sustainable, consuming less energy and ecological material. Still, many searches have been continuing about it. The presence of adobe structures in Turkey, in many parts of the world, and also its gained place in our country‟s traditional construction culture provides great easiness and advantages for us to chose adobe as alternative construction material. Additionally, these building stocks will help us to proceed efficiently in this regard. In this study, researches have been made based on the users from Turkey during the transition from natural building materials to artificial building materials as a result of some developments. Reinforced concrete users were asked about their opinions, knowledge, and judgments on reinforced concrete and adobe structures, and the answers were examined in line with scientific data. The reasons behind the negative judgment about adobe structures are mentioned are examined.
Examination of The Opinions of Reinforced Concrete Users About Adobe Structures in Line With Scientific Data
Keywords: Kerpiç; Betonarme; Anket; Toprak Mimarisi; Doğal Yapı Malzemeleri; Sürdürülebilir Mimari; Adobe; Reinforced Concrete; Survey; Earth Architecture; Natural Building Materials; Sustainable Architectu