Türk Çini Sanatında “Katmanlı Çini” Tekniği - Taşdelen, Selda (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Türk çini sanatında yeni bir buluş olan “Katmanlı Çini” tekniği bilinen diğer tekniklerden farklıdır. Geçmişten günümüze kadar birçok teknik denenmiş ve “sıraltı” tekniği kalıcı olmuştur. Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve I. Ulusal Mimari dönemlerinde kabara, kabartma/kazıma teknikleri kullanılmıştır ve “Katmanlı Çini” ye yol gösterici olmuştur. Türk Çini Sanatında Yenilik “Katmanlı Çini” Tekniği isimli bu araştırmada katmanlı çinin uygulama ve yapım aşamaları detaylı olarak ve fotoğraflarla desteklenerek anlatılmıştır. Tekniğin gelişim sürecinde ortaya çıkan sorunlar üzerinde çalışılarak üretilen çözümler paylaşılmıştır. Türk çini sanatında yerini alan Katmanlı Çini hakkında kapsamlı bir araştırma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Katmanlı çini tekniği ile yapılan eserler katalog kısmında yer verilmiştir. Bu tekniğin ilk çalışmaları FSMVÜ çini atölyesinde yapılmaya başlanmış, sonrasında farklı atölyelerde uygulanmıştır. Katmanlı çini tekniğine görünüm olarak benzeyen ancak uygulama detaylarında farklı olan taklit çalışmalar tespit edilmiştir.

The "Layered Tile" technique, which is a new invention in Turkish tile art, is different from other known techniques. Many techniques have been tried from the past to the present and the "underglaze" technique has been permanent. In the Anatolian Seljuk, Ottoman and I. National Architectural periods, hobnail, relief/scraping techniques were used, and "Layered Tile" was also a guide. The application and construction stages are explained in detail and supported by photographs. The solutions produced by working on the problems that emerged during the development of the technique were shared. A comprehensive research requirement has emerged about Layered Tile, which has taken its place in Turkish tile art. The works made with the layered tile technique are included in the catalog section. The first studies of this technique were started in the FSMVÜ tile workshop, and then it was applied in different workshops. Imitation works that are similar in appearance to the layered tile technique but differ in application details have been identified.
In Turkish Tile Art “ Layer Tile” Technique
Keywords: Katmanlı; Kabara; Çini Sanatı; Kabartma; Katman Çini; Layered; Hobnail; Tile art; Relief; Layered Tile