Okul Öncesi Eğitim Kurumlarındaki Rehberlik ve Psikolojik Danışma Çalışmalarının Değerlendirilmesi - Polatlar, Duygu Yalman; Öztabak, Muhammet Übeydullah (Marmara Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma çalışmalarının rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar tarafından değerlendirilmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İstanbul’da bulunan 10’u özel, 10’u devlet okulunda görev yapan 20 psikolojik danışmandan oluşmaktadır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan görüşme soruları ile toplanan veriler, betimsel analiz yaklaşımı ile çözümlenmiştir. Araştırmada, rehberlik program bilgisi, rehberlik programının uygulanması, okul öncesi öğretmeni ile iş birliği, lisans eğitiminde alınan dersler olmak üzere dört ana temaya yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, psikolojik danışmanlar, rehberlik ve psikolojik danışmanlık çalışmalarına çok önem vermektedirler fakat buna rağmen okul öncesi rehberlik programından haberdar olmayanlar da bulunmaktadır. Psikolojik danışmanlar bu kademede, rehberlik programına özel zaman ayırmamakta, sadece okul öncesi öğretmeninin yönlendirmesiyle çalışma yapmaktadırlar. Psikolojik danışmanların okul öncesi öğretmeni ile iş birliğinde çalışmaya çok önem verdikleri görülmektedir. Aynı zamanda profesyonel müdahale gerektirmediği sürece okul öncesi öğretmeninin de rehberlik çalışmalarına katılması gerektiğini düşünmektedirler. Bu sonuçlara ek olarak, psikolojik danışmanlar lisans eğitiminde okul öncesi eğitimle ilgili derslere yeterince yer verilmediğini belirtmişlerdir. Okul öncesi eğitimle ilgili daha fazla ders aldıklarında programa daha hâkim olacaklarını ifade etmişlerdir.

The aim of this research is to investigate the evaluation of school counselors’/ psychological counselors’ views about the guidance and psychological practices in preschool institutions. In this research, case study design which is one of the qualitative research methods was employed. The study group consisted of 20 participants including 10 school counselors working at private schools and 10 at public schools located in Istanbul. The data gathered through the interview questions prepared by the researchers was analyzed by descriptive analysis approach. In the research, four main themes were included: school guidance and counseling program knowledge, implementation of the school guidance and counseling program, collaboration with the preschool teacher, and the courses taken in undergraduate education. School counselors attached great importance to guidance and psychological counseling practices. Despite this, there are some who are not aware of the preschool guidance and counseling program. It was revealed that school counselors don’t allocate special time to the guidance and psychological program at this grade and did some practices by preschool teacher’s guidance. The research findings revealed that school counselors attach importance to work in collaboration with the preschool teacher. At the same time, school counselors were in the opinion that preschool teachers should participate in psychological counseling and guidance studies at preschool period as long as these guidance studies do not require professionalism. In addition to these results, psychological counselors stated that preschool education courses are not sufficiently included in undergraduate education. They stated that when they take more courses about preschool education, they will have a more command of the program.
An Assessment of Psychological Counselling and Guidance Practices in Preschool Education Institutions
Keywords: Okul Öncesi Eğitim; Rehberlik; Rehber Öğretmen; Psikolojik Danışman; Rehberlik Programı; Guidance; Guidance and Counseling Program; Preschool Education; Psychological Counselor; School Counselor