المقاصد الشرعية في وثيقة المدينة المنورة - Harun, Ghassan Tevfik (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
إنّ مقصَد الشريعة على العموم هو جَلْبُ المصالحِ ودَرْءُ المفاسدِ، أمّا على التفصيل فقد وجد العلماءُ بعد الاستقراء الطويلِ لأحكام الشريعة ومقاصدِها أنّ الشارع سبحانه قصد حفِظ خمسةَ أمورٍ: الدينَ، والنفسَ، والعقلَ، والنسلَ، والمالَ، فكلُّ ما يحقِّق هذه المقاصدَ ويحفظُها هو مصلحةٌ، وكلُّ ما يُخِلُّ بها وبوجودها فهو مفسدةٌ. وباعتبار أنّ السنة هي المصدرُ الثاني للتشريع بعد القرآنِ، ومنها السيرةُ النبوية الصحيحة، فقد اشتملت على مقاصدَ وأهدافٍ وغاياتٍ أرادت تحقيقَها في الخلق تأكيدًا لمقاصد القرآن، أو مستقلِّةً بمقاصدَ ومصالحَ أخرى. وجاء هذا البحثُ خطوةً مهمِّةً لإضاءة المقاصدِ الشرعية في السيرة النبويةِ الصحيحة من خال نَمُوذَجٍ منها، ليتمكَّن الفقيهُ والخطيب والمدرِّس من استنباط وفهمِ السيرةِ على منهج ل المقصَدِ الذي سيُعينه على فهم الحكمِ وتحديدِه وتطبيقِه. الكلمات المفتاحية: المقاصد الشرعية، المصلحة، الوثيقة المدنية، التكافُل الاجتماعي، السِّلم، الصلح، حقوق الإنسان.

Genel olarak Şeriat'ın amacı, fayda sağlamak ve kötülüğü önlemektir, ancak ayrıntılı olarak, bilginler, Şeriat hükümlerinin ve amaçlarının uzun bir tahmininden sonra, Kanun koyucunun, O'na yücelik olsun, beş konuyu korumayı amaçladığını keşfettiler.: din, ruh, akıl, zürriyet ve para.Onları rahatsız eden ve varlıkları yozlaştırıcıdır. Peygamber'in sahih biyografisi de dahil olmak üzere, Kur'an'dan sonraki ikinci yasama kaynağının Sünnet olduğu düşünüldüğünde, Kur'an'ın amaçlarını doğrulamak veya bağımsız olarak yaratılışta ulaşmak istediği amaç, amaç ve hedefleri içeriyordu. diğer amaçlar ve çıkarlar için. Bu araştırma, biyografiyi hukuki amaçlar yaklaşımına göre türetmek ve anlamak, isteyen herkesin üzerinde bir denge ve hukuk denetimi olabilmesi için, meşru amaçların önemli bir yönünü doğru bir Nebevî biyografi modelinde aydınlatmaya gelmiştir. saflaştırılmış biyografiden bir amaç, hedef veya ilgiyi anlamak.

The purpose of Sharia in general is to bring benefits and ward off evil, but in detail, scholars have found, after a long extrapolation of the provisions of Sharia and its purposes, that the Lawgiver, Glory be to Him, intended to preserve five matters: religion, soul, mind, offspring, and money. What disturbs them and their presence is corrupting. Considering that the Sunnah is the second source of legislation after the Qur’an, including the authentic biography of the Prophet, it included objectives, goals and objectives that it wanted to achieve in creation to confirm the purposes of the Qur’an, or independent of other purposes and interests. This research came to illuminate an important aspect of the legitimate purposes in a model of the correct Prophetic biography, in order to derive and understand the biography according to the legal purposes approach, and to be a balance and a legal control to which everyone who wants to understand a purpose, goal or interest from the purified biography.
Medine Belgesindeki Hukuki Amaçlar
The Legal Purposes in The Medina Document
Keywords: المقاصد الشرعية; المصلحة; الوثيقة المدنية; التكافُل الاجتماعي; السِّلم; الصلح; حقوق الإنسان; Meşru Amaçlar; Menfaat; Medeni Belge; Sosyal Dayanışma; Barış; Uzlaşma; İnsan Hakları; Legitimate Purposes; Interest; Civil Document; Social Solidarity; Peace; Rece Onciliation; Human Rights