Bilimsel Aletlerin Doğu ile Batı Arasındaki Yolculuğu - Bir, Atilla (İstanbul Üniversitesi, 2020)
Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği (IUHPST) bünyesinde yer alan Bilimsel Aletler Komisyonu (Scientific Instrument Commission, SIC) 1981 yılından beri her yıl başka bir ülkede toplanarak bilgi şölenleri (sempozyumlar) tertiplemektedir. Bilimsel Aletler bilgi şöleninin 35’incisi İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü tarafından, Feza Günergun’un yönetiminde 26-30 Eylül 2016 tarihlerinde İstanbul’da tertiplenmiştir. O tarihlerde ülkemiz sıkıntılı günler geçirmesine rağmen bu toplantıya, yarısından fazlası Türkiye ve İran’dan olmak üzere, 80 bilim insanı katılmıştır. Toplantı süresince katılımcılar özellikle İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan bilimsel alet, kitap ve objelerden oluşan Bilginin İzinde sergisini ziyaret etme fırsatını bulmuştur. Ayrıca tertiplenen gezilerle İstanbul’da bulunan bilimsel alet koleksiyonlarını gezebilmişlerdir.
The Movement of Scientific Instruments Between East and West