Eski Türkçede Gök ile Yerin Adlandırılışında Renklere Dayalı Deyim Aktarmalarından Yararlanma ve 'Kara' Sözcüğünün Kökeni Üzerine - Şen, Serkan (Gökkubbe, 2007)
Makalede öncelikle Eski Türkçenin 'gök' ve 'yer' kavramlarını adlandırma eğilimi üzerinde durulacaktır. Bu eğilimin renklere dayalı deyim aktarmalarından faydalanma olduğu örneklerle ortaya konacaktır. Daha sonra kara ·'yeryüzünün denizle örtülü olmayan bölümü, toprak" sözcüğünün etimolojisi üzerinde durulacaktır. Türkçe Sözlük'te kara'nın Arapça kökenli gösterilmesi eleştirilecektir. kara'nın Eski Türkçedeki kok ve yagız sözcükleri gibi renklere dayalı deyim aktarması sonucu oluştuğu ifade edilecektir. Türkçe kara ile Arapça karre arasındaki benzerliğin rastlantıdan öteye geçemeyeceği vurgulanacaktır. kara'yı Türkçe kökenli göstermenin daha doğru olacağı belirtilecektir. In this study firstly it will be paid attention to tendeney of naming the notion of sky and earth in Old Turkish. It will be proved with examples that this tendeney is using the methaphores based on colours. Then the etimology of kara "earth" will be explained. Showing kara as an Arabic word in Turkish Dictionary will be critisized. According to me kara is composed of methaphores based on colours such as the words kok and yagız. The similarity between the Turkish word kara and the Arabic word karre is only a coincidence. It will be realistic to accept this word as a Turkish word.
Using Methaphores Based On Colours For Naming Sky And Earth In Old Turkish And The Etimology Of The Word 'Kara'
Keywords: Etimoloji; Eski Türkçe; Deyim Aktarması; Kara; Gök; Yer; Etimology; Old Turkish; Metaphore; Sky; Earth