Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sindeki Çokkültürlülük Yansımaları : Biladüşşam - Ataman, Semiha Muhterem (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, 2015)
Bu tez çalışmasında XVII. yüzyılın önde gelen Türk gezgini Evliyâ Çelebi‟nin Seyahatnâme adlı eserindeki Bilâdüşşâm bölgesi ele alınmıştır. XVII. asırda Osmanlı hakimiyetinde olan çok dinli, çok milletli ve çokkültürlü toplumların yaşadığı Şam topraklarında görülen çokkültürlü mozaik toplum yapısının Seyahatnâme‟ye nasıl yansıdığı Evliyâ‟nın söylemleri eşliğinde incelenmeye çalışılmıştır.

This thesis is focused on Bilad al Sham (Levant) region in the Seyahatnama of Evliyâ Çelebi, a prominent Ottoman traveller of 17th century. In the 17th centruy, Bilad al Sham was a multiethnic, multireligious, and multicultural region under the sovereignty of the Ottoman Empire. In this thesis, I examine how this multicultural society is presented in Seyahatnâme, using the discourses of Evliyâ Çelebi.
FSM Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
Keywords: Evliyâ Çelebi; Seyahatnâme; Osmanlı; Çokkültürlülük; Bilâdüşşâm; Ottoman Empire; Multiculturalism; Bilad al Sham (Levant)