Çocukluk Çağı Travmaları Açısından Algılanan Ebeveyn Tutumunun Narsisizm Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Çaşkurlu, Firdevs Sümeyye (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı ebeveyn tutumunun narsisizm üzerine etkisini çocukluk çağı travmalarına göre incelemektir. Araştırmanın ana odaklarından biri, çocukluktaki deneyimlerin narsisizmin gelişimine nasıl katkıda bulunduğu sorusu etrafında toplanmıştır. Değişkenler Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Beş Faktör Narsisizm Ölçeği ve Algılanan Ebeveyn Tutumu Ölçeği ile elde edilmiştir. 241 Katılımcının katılımı ile yapılan çalışma regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, çocukluk çağında fiziksel istismara uğramış olan bireylerde annenin duygusal sıcaklığı, büyüklenmeci narsisizm özelliklerini azalttığı yönde, fiziksel ihmale uğramış olan bireylerde reddedici tutumda olan annenin, kırılgan narsisizm özelliklerini beslediği yönde, cinsel istismara uğramış olan bireylerde babanın duygusal sıcaklığının kırılgan narsisizm özelliklerini azalttığı yönünde, fiziksel ihmale uğramış olan bireylerde aşırı koruyucu annenin büyüklenmeci narsisizm üzerine negatif yönlü etkilediği gözlenmiştir.

The aim of this study is to examine the effect of parental attitude on narcissism according to childhood traumas. One of the main focuses of the research has centered around the question of how childhood experiences contribute to the development of narcissism. Variables were obtained with the Childhood Trauma Scale, the Five Factor Narcissism Scale, and the Perceived Parental Attitude Scale. The study, which was conducted with the participation of 241 participants, was examined by regression analysis. As a result of the regression analyzes, it was found that the emotional warmth of the mother reduces the grandiose narcissism characteristics in individuals who have been physically abused in childhood, that the mother with a rejecting attitude feeds the vulnerable narcissism characteristics in the individuals who have been physically neglected, and that the emotional warmth of the father decreases the vulnerable narcissism characteristics in the individuals who have been sexually abused. On the other hand, it has been observed that the overprotective mother decrease grandiose narcissism in individuals who have suffered physical neglect.
Investigation of the Effect of Perceived Parent Attitudes According to Childhood Traumas on Narcisism
Keywords: Travma; Narsisizm; Ebeveyn; Kaygı; Çocukluk çağı; Trauma; Narcissism; Parent; Anxiety; Childhood Trauma