Kafa Lazer Diffüz Optik Tomografi Sisteminin Elektrik ve Mekanik Gerçeklemesi - Kazancı, Hüseyin Özgür; Kazanır, Seyfettin; Binbaş, Kürşat (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2017)
Bu çalışmada yapımı gerçekleştirilen kafa lazer diffüz optik tomografi (DOT) sisteminin elektrik ve mekanik tasarımları anlatılmaktadır. Genel olarak lazer DOT cihazları ışık kaynağı olarak belirli bir dalga boyundaki lazer kaynak kullanılarak lazer ışığın bir noktadan doku yüzeyine gönderilmesi ve doku içerisinde seyahatini tamamlayan lazer ışığın tekrar doku yüzeyindeki farklı noktalardan foto-detektörler aracılığıyla toplanması prensibine göre çalışmaktadır. Doku yüzeyinden fotonlar ya yarı-iletken pn tipi fotodiyotlar aracılığıyla ya da CCD (Charge Coupled Device) kameralar aracılığıyla toplanmaktadır. Bu aygıtlar ışık bilgisini elektriksel akım ya da gerilim büyüklüklerine çevirmektedir. Yapılan çalışmada lazer kaynağı olarak dokuya zarar vermemesi düşünüldüğü için çok düşük güç değerindeki (ortalama 10 mW güç değerindeki) 800 nm dalga boyundaki yakın kızıl ötesi lazer ışık kaynağı kullanılmıştır. Oksi- Hemoglobin ve Deoksi-Hemoglobin moleküllerinin 800 nm ışık dalga boyundaki absorpsiyon katsayıları izobastik yani eş değerdedir. Temiz veya kirli kan ayrımına bakılmaksızın kan oranı yüksek olan vokseller araştırılmak istendiği için bu dalga boyundaki lazer ışık kaynağı kullanılmıştır. Doku içerisindeki seyahatini tamamladıktan sonra doku yüzeyinden geri yansıyan lazer ışığın okunabilmesi için CCD kameralar kullanılmıştır. Sistem elektriksel, optik ve mekanik olarak tasarlanmış ve yapılmıştır.