Zeytinburnu’nda Doğu Türkistan Türkleri ve Ulusötesi Bellek Eklemlenmesi - Çakırer Özservet, Yasemin (Bellek ve Kültür Sempozyumu, 5 - 7 Eylül 2013, Bilkent Üniversitesi, Ankara., 2013)
Günümüzde, kültür ve bellek üzerine yapılan tartışmalar hala ulus-devlet kavramı üzerinden yapılmaktadır. Oysa uluslar arası göç gibi çeşitli oluşumlar/hareketler, ulus-devlet sınırlarını ve her türlü sınırlandırmaları aşmakta, dönüştürmekte ve bizi yeni kavramlar üretmeye doğru sürüklemektedir. Ulusötesilik kavramı değişen bu göç yapısına yönelik ortaya çıkarılmıştır. Türkiye’nin 1950’lerden itibaren günümüze kadar Asya ve Orta Asya’dan gelen Türk kökenlilerin göçü için hedef ülke konumunu sürdürdüğü bilinmekle birlikte, konuyla ilgili yapılan çalışmalar kısıtlı sayıda ve kısıtlı disiplinler etrafındadır. Bu çalışma, ulusal ve uluslar arası göçe hedef olmuş bir bölge olan Zeytinburnu kentsel mekânına, Doğu Türkistan Türklerinin ulusötesi göçüyle gelen bellek eklemlenmesini ve kent sosyolojisi bağlamında izlerini aramaktadır. Çalışma, Doğu Türkistan Türklerinin bölgedeki sosyal, kültürel, mekansal izlerini, bunların bölgenin belleğinde yer edişini, yapılan derinlemesine görüşmeler ve mekânsal gözlemler yoluyla araştırmak üzerinedir.
East Turkistanis in Zeytinburnu and Transnational Memory Articulation
Keywords: Ulusötesilik, Göç, Bellek, Zeytinburnu, Doğu Türkistan Türkleri; Transnationalism, İmmigration, Memory, Zeytinburnu, East Turkistanis