الأَندَلُس في الأدب التركي الحدیث - Elhajhamed, Abdulsattar (FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
تتناول ھذه المقالة صورة الأَندَلُس في الأدب التركي الحدیث المكتوب بالحروف العربیة 1928 م) إذ تقدم لمحة عن علاقة الترك بالأَندَلُس التي تمتد إلى زمن الشیخ - "اللغة العثمانیة" ( 1839 الصوفي ابن عربي، وتؤرِّخ لموضوع الأَندَلُس في الأدب العثماني في الحقبة المذكورة بذكر أھم الأدباء الذین تناولوا الأَندَلُس في مؤلفاتھم الأدبیة. وتبحث ھذه المقالة في أسباب استلھام الأَندَلُس وتجلیاتھا في أعمالھم الأدبیة، مُفسِّرة ذلك في ضوء الظروف التاریخیة التي كانت تمر بھا الدولة العثمانیة، فقد وجد الكتّاب العثمانیون في الأَندَلُس ما یلزمھم للدفاع عن الحضارة الإسلامیة في وجھ ھجمات الغرب، فكانت الأَندَلُس وسیلة لرفع معنویات العثمانیین الذین كانوا یعیشون حالة انكسار، وكان مصیر الأَندَلُس درسا لأخذ العبرة. والمقالة تبین صورة المسلمین والإسبان في الأعمال الأدبیة المدروسة، وبشكل عام بدت صورة الأَندَلُسیین مُشرقة أما صورة الإسبان فقد كانت سلبیة.

Bu makalede Arap harfleriyle yazılmış olan (1839-1928) yeni Türk edebiyatındaki Endülüs imajı ele alınmıştır. İbnü’l-Arabî’nin yaşadığı döneme dayanan Endülüs-Türk ilişkileri özet bir şekilde verilmiştir. Söz konusu dönemdeki Türk edebiyatçılarının Endülüs’le ilgili vermiş olduğu eserler tanıtılarak Türk edebiyatında Endülüs konusu kronolojik bir şekilde ele alınmıştır. Makalede Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurularak edebiyatçıların edebî eserlerde Endülüs’ü neden ve nasıl ele aldıkları incelenmiştir. Türk edebiyatçıları, Batı saldırılarına karşı İslâm medeniyetini savunmak için gereken malzemeyi Endülüs’te bulmuşlardır. Endülüs, çöküş dönemini yaşayan Osmanlıların moralini yükseltmek için bir araç olarak kullanılmıştır. Endülüs’ün akıbeti de Osmanlı için bir ders olarak sunulmuştur. Ele alınmış olan eserlerde Endülüslülerin ve İspanyolların imajları incelenmiştir. Genellikle Endülüslülerin imajı olumluyken İspanyolların imajı olumsuz olmuştur.

Andalusia in modern Turkish literature Abstract This article discusses the image of Andalusia in modern Turkish literature written in Arabic script (1839-1928).It provides an overview of the relationship between Ottomans and Andalusia that goes back to the time of mystic sheikh Ibn Arabi. And it chronicles the subject of Andalusia in the Turkish literature in the so-called period by mentioning the most important writers who talked about Andalusia in their literature writings. This article examines the causes of the of authoring on Andalusia and its manifestations in their literary works interpreted in the light of historical circumstances that were experienced by the Ottoman Empire. Turkish writers found in Andalusia what enforces them to defend Islamic sevilaisation against western attacks. Andalusia was a way to inspire Ottomans who were in deteriorated situation. Andalusia end was lesson because of the similar elements between Andalusia and the Ottoman Empire. It also presents an image of Andalusians and the Spanish people in the given literary works. Generally the image of Andalusians seemed bright but the image of Spanish people was negative.
Yeni Türk Edebiyatında Endülüs
Andalusia in Modern Turkish Literature
Keywords: الأَندَلُس; الأدب التركي الحدیث; الدولة العثمانیة; المسرح العثماني; الأدب الإسلامي; Endülüs; Yeni Türk edebiyatı; Osmanlı Devleti; Osmanlı tiyatrosu; İslâmî edebiyat; Andalusia; Modern Turkish literature; Ottoman Empire; Ottoman theater; Islamic literature