Nur-u Osmaniye Camii'nin Temel İnşaatı - Dabanlı, Ömer; Kahya, Yegah (TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 2013)
Bu çalışmada, Osmanlı mimarlık tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen ve döneminin en önemli temsilcisi sayılan Nur-u Osmaniye Camii’nin temel inşaatı ele alınmaktadır. Temel inşaatından önce yapılan hafriyat çalışmalarından başlayarak yer altı suyunun tespit edilmesi, temellerin altına ahşap kazıkların çakılması, kazıkların üzerine ızgara ve horasan-moloz karışımı rıhtımın inşa edilmesi ve sonrasında yapı temellerinin inşaatı bu kapsamda incelenmiştir. Cami'nin inşaatı sırasında yazılan “Tarih-i Cami-i Şerif-i Nur-î Osmanî” isimli risale başta olmak üzere, tarihi kaynaklar, arşiv belgeleri, yakın dönem yapılarından elde edilen veriler irdelenmiştir. Ayrıca yapının onarım sürecinde açığa çıkan güncel yapısal veriler ile 18. ve 19.yy Avrupa'sında kullanılan temel sistemleri ile karşılaştırmalı incelenerek elde edilen sonuçlar aktarılmıştır.
Keywords: Nur-u Osmaniye Camii; Temel İnşaatı; Ahşap Kazık; Izgara