Nevevî'nin el-Ezkar isimli eseri - Tan, Şerife Şeyma (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Dua ve zikir konusunu ve bu konudaki hadis rivayetlerini inceleyen eserler geçmişten günümüze kadar farklı şekil ve isimlerle muhaddisler tarafından telif edilmişlerdir. Bu eserler hadis edebiyatında önemli bir konumda bulunmaktadır. İmam Nevevî'nin el-Ezkâr isimli eseri de bu literatürde yerini almış ve İslam dünyasında dua ve zikir konularında başvurulan en önemli kaynaklardan biri olarak kabul edilmiştir. Nevevî'nin güvenilir bir kaynak olması gayretiyle ele almış olduğu bu eser, hadis ilmi sahasında yaygın bir otoriteye sahiptir. El-Ezkâr, müminlerin günlük ibadet hayatına rehberlik edecek şekilde düzenlenmiş hadis rivayetlerini içerisinde bulunduran kapsamlı bir dua ve zikir kitabıdır. Yalnızca rivayetlerden oluşmayan bu eser Nevevî'nin değerlendirmelerini, dilbilimsel ifadelerini ve fıkhî yaklaşımlarını da ihtiva etmektedir. Bu çalışma, dua ve zikir kavramları ışığında bu literatüre genel bir bakış ile, bu kavramların İslam dünyasındaki ve hadis literatüründeki yerini, dua ve zikir rivayetlerindeki sıhhat kriterlerini gözlemlemektedir. Nevevî'nin hayatı, şahsiyeti ve eserlerini inceleme, dua ve zikir literatürü çerçevesinde bu literatürün bir parçası olan Nevevî'nin meşhur eseri el-Ezkâr'ı ve eserin tanıtımını ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, eserin bazı nüsha ve baskıları, yapısı, içeriği, eserin tasnifinde yararlanılan kaynaklar ve Nevevî'nin eserdeki yöntemi incelenmiştir.

Works examining the subject of prayer and dhikr and hadith narrations on this subject it has been written down by hadith scholars in different forms and names from past to present have been made. These works have an important position in hadith literature. Nawawi's work named al-Azkar also took its place in this literature and became a source of prayer in the Islamic world. It has been accepted as one of the most important sources on the subjects of prayer and dhikr. This work, which was handled by Nawawi with the effort of being a reliable source, is a study on the science of hadith. He has widespread authority in his field. Al-Azkar, for the daily prayer life of believers a comprehensive book containing hadith narrations arranged to provide guidance. It is a book of prayer and dhikr. This work, which does not consist only of narrations, is Nawawî's it also includes evaluations, linguistic expressions and jurisprudence approaches. This study, with an overview of this literature in the light of the concepts of prayer and dhikr, observes the place of these concepts in the Islamic world and hadith literature, and the authenticity criteria in prayer and dhikr narrations. It aims to examine Nawawi's life, personality and works, and to discuss Nawawi's famous work al-Azkar, which is a part of this literature, with in the framework of prayer and dhikr literature, and the presentation of the work. For this purpose, some copies and editions of the work, it is structure, content, sources used in the classification of the work and Nawawi's method in the work were examined.
Nawawi's work named al-Azkar
Keywords: Din; Religion