Özü Yüzden Okumak: Büyük Doğu’nun Kapakları Sempozyumu, 09.05.2013, İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Küçükçekmece Belediyesi - Şerefoğlu, Zeynep Kevser (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Türk edebiyatı için dergiler Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da vurguladığı gibi bir okul olma niteliği kazanmıştır tarihsel süreç içerisinde. Başlangıç yılları için Tanpınar’ın ortaya koyduğu bu tespit sonraki dönemler için de geçerliliğini korumuş, gerek edebiyat gerekse düşünce tarihi açısından dergiler belirli hareketlenmelerin odağı olmuştur. Dönemlerine damgalarını vurmakla birlikte sonraki yıllarda da uzun vadeli etkileri ortaya çıkacak olan kimi dergiler bu panorama içerisinde bir süreklilik ve kurucu kimlik oluşturma yönleriyle ön plana çıkmışlardır. Pek çok kalem birer mutfak olma özelliği taşıyan dergilerde çıraklık yıllarını geçirmiş ve kendilerini burada yetiştirmiştir. Yakın dönem Türkiye tarihi açısından baktığımızda Büyük Doğu, Mavera, Diriliş vb. dergiler bu olgunun en göze çarpıcı örnekleri arasındadır. Necip Fazıl Kısakürek tarafından kurulan ve onunla özdeşleşen Büyük Doğu ise aynı zamanda isimlerini zikrettiğimiz diğer dergiler başta olmak üzere pek çok girişime ilham kaynağı olmuş, öncü bir kimlik kazanmıştır. Farklı açılardan büyük bir tarihsel değere sahip olan Büyük Doğu dergisi, belirtilen öncü ve kurucu ekol kimliğine yapılan atıf doğrultusunda bir sempozyumla mercek altına alındı. “Özü Yüzden Okumak: Büyük Doğu’nun Kapakları” başlıklı sempozyum Küçükçekmece Belediyesi’nin katkılarıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlendi.
Keywords: Türk Edebiyatı; Edebiyat İncelemesi; Turkish Literature; Literature Review