Yerküremiz Kaynaklarının Kullanımı ve Refah - Yılmaz, Fevzi (Dünya Gazetesi, 2020)
Refah toplumlarında, alışılmış yüksek yaşam standartlarının karşılanması için küresel sürdürülebilir kaynak kullanım limiti 2 ile 6 kat oranında aşılmaktadır. Fakir ulusların ise yerküre kaynak kullanımları düşük, kısaca çevresel etki oluşturan ekonomik girdileri ve çıktıları azdır. Bu ülkeler refah için sosyal hedeflere de erişemezler. Örneğin Hindistan’da kişi başı yıllık doğal kaynak kullanımı müsaade edilen sürdürülebilirlik limitinin çok altındadır. Hindistanlı bireylerin kişi başı yerküre kaynak kullanımındaki payları dünya ortalamasının üçte biri kadardır. Afrika ülkelerinin çoğunda, örneğin Malawi ve Yemen’de ise durum tarif edilemez derecede kötüdür. İstatistiklere göre güney kuşak ülkeleri (Güney Amerika, Afrika ve Güney Asya) yerküre kaynaklarından genellikle sınır değer altı pay alırlar. Kuzey kuşak ülkeleri (Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Kuzey Asya) ise kaynak kullanımında genellikle sınır tanımamaktadır. ABD’de oran sınır değerlerin 5 katı mertebesindedir. Diğer deyişle bu ülke kişi başı kaynak tüketiminde ihtiyacının 5 katını (5 dünya varmış gibi) tüketmektedir. Ülkemiz için verilen değer 1,9’dur. Türkiye kişi başı kaynak tüketiminde ihtiyacının neredeyse 2 katına yakın bir paya sahiptir ve bu küresel ortalamanın (1,7) az üstündedir.