Arşiv Belgelerine Göre Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii Tamirleri ve Onarımları - Köse, Fatih (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2014)
İstanbul’da Edirnekapı’da 16. yüzyılda inşa edilen bu selâtin camii, inşa edildiği tarihten günümüze kadar birçok defa depremler sonucu tahribata uğramıştır. 1719, 1766 ve 1894 depremlerinde yıkılan minaresi ile harap olan kubbe ve kurşunları defalarca tamir edilmiş ve yenilenmiştir. 1875 yılında bir yangın neticesi cami ve medrese kubbeleri tahrip olmuştur. 1868-1869’da yıldırım çarpması sonucu minare ve yine kubbeler hasar görmüştür. Osmanlı arşiv belgeleri caminin özellikle 1894 depremi ve öncesinde minare ve kubbelerinin geçirdiği tamiratlar ve ne sebeple tamire muhtaç hale geldikleri hakkında bilgiler vermektedir. Tamiratların kimler tarafından, ne şekilde ve ne kadar masrafla gerçekleştiğini de yine bu belgelerden öğrenmekteyiz. Makalemizde arşiv belgeleri esas alınarak caminin tamir, onarım ve yenileme süreci kronolojik olarak belirtilmeye çalışılacaktır.
Repair and Renovation of Edirnekapi Mihrimah Sultan Mosque With Reference to Archive Documents
Keywords: Edirnekapı; Mihrimah Sultan; Külliye; Camii; Tamir; Onarım; Yenileme; Edirnekapı; Mihrimah Sultan; Complex; Mosque; Repair; Restoration; Renovation