Obezite Müdahalelerine Psikolojik Yaklaşım Önerisi - Işıldar Şentürk, Hatice Kübra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Obezite gün geçtikçe yaygınlığı artan bir sağlık sorunudur. Kilo vermek için enerji açığı yaratmak gerektiği basit ve bilinen bir gerçektir. Kilo verme hakkında artan bilgi birikime rağmen obezitenin yayılma hızının önüne geçilememektedir. Obezite uzun yıllar boyunca yalnızca bir sağlık problemi olarak ele alınmış, psikolojik yaklaşımlardan uzak kalmıştır. Psikoloji biliminin davranış değişikliği ile ilgili çalışmalarıyla aşırı yemenin bir davranış olarak bakılması fikri gelişmiş ve psikoloji alanına dahil edilmeye başlanmıştır. Farklı psikolojik yaklaşımlar obezite tedavisinde farklı teoriler ve öneriler öne sürmüştür. Bu çalışmada, obezite tedavisinde psikolojik yaklaşımın temel alınması gerektiği ana fikrine dayanarak etkililiği bilinen psikolojik yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Bu yaklaşımlar literatür çalışmaları ile desteklenerek ideal obezite tedavisine dair bir öneri sunulmaktadır. Bu çalışmada sunulan önerilerin obezite müdahalelerine katkıda bulunması beklenmektedir.

Obesity is an increasingly common health problem. It is a simple and wellknown fact that it is necessary to create an energy deficit to lose weight. Despite the increasing knowledge about weight loss, the rate of spread of obesity cannot be prevented. Obesity was considered only as a health problem for many years and has remained away from psychological investigation. The increase in psychological studies about behaviour modification lead to the idea of looking at obesity from a behavioral perspective, and obesity started to be considered in the field of psychology. Different psychological approaches proposed different theories and recommendations for the treatment of obesity. In this study, psychological approaches with established efficacy were evaluated based on the idea that psychological approach should be the basic treatment method for obesity. These approaches are supported by studies in literature and a proposal for an optimum obesity treatment is presented. The proposals presented in this study is expected to provide solid contributions for obesity interventions.
A Proposal for Psychological Approach to Obesity Interventions
Keywords: Obezite; Beslenme Psikolojisi; Kilo Verme; Davranış; Yemek; Obesity; Eating Psychology; Weight Loss; Behavior; Food