Hüseyin Bin Ahmed’in Câmiüʹn-Nesâyih Eseri (Araştırma-İnceleme ve Metin 1-70b Varaklar) - Simitçioğlu, Ehliman (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Hüseyin b. Ahmet, XVI.yy’da yaşamış Halveti tarikatına bağlı şeyh mertebesinde olan mutasavvıf bir şairdir. Şairin üzerinde çalıştığımız Câmiüʹn-nesâyih adlı eserinden başka Câmiüʹl-Envâr alâ Tefsîri’l-İhlâs ve Dürr-i Meknûn adlı iki eseri daha bulunmaktadır. Bu eserlerden Câmiüʹl-Envâr alâ Tefsîri’l-İhlâs adlı eseri üzerinde bir doktora tezi hazırlanmıştır. Çalışmamıza konu olan Câmiüʹn-nesâyih üzerinde ise herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yaptığımız araştırmada önce eserin Serez Bölümünde 1744 demirbaş numarasına kayıtlı nüshasına ulaştık. Ayrıca eserin Hacı Mahmud Efendi 1604 demirbaş numarasına kayıtlı başka bir nüshasının bulunduğunu öğrendik. Çalışmamız üç ana başlık altında yaptık: Birinci bölümde Hüseyin b. Ahmed’in hayatı, edebî ve tasavvufî şahsiyeti eserleri üzerinde durduk. İkinci bölümde eserin nüsha tanıtımı, türü ve yazılış sebebi verildikten sonra şekil ve muhteva hususiyetleri ile eserin edebî ve dinî unsurlarını inceledik. Üçüncü bölümde eserin transkripsiyonlu metnini verdik.Hüseyin bin Ahmed’in Câmiüʹn-nesâyih’i dinî bir nasihatnâme olup, Yâsin Sûresi esas alınarak yazılmıştır.

Hüseyin b. Ahmet, lived in sixteenth century, was a Sufi poet and a senior (sheikh) follower of Halveti Sufi tradition. Besides CÂMİÜʹN-NESÂYİH, the manuscript which we are studying, there are two other books by the author: Câmiüʹl-Envâr alâ Tefsîri’l-İhlâs and Dürr-i Meknûn. A doctoral thesis has been prepared on the book, “Câmiüʹl-Envâr alâ Tefsîri’l-İhlâs”. However, there has not been any study on the book, "Câmiüʹn-nesâyih", the subject matter of this research. Therefore, we decided to study this copy, which we first discovered in the SERES section, Number 1744, based on our research that we conducted in the Sulaymaniyah Library of Manuscripts. In the meantime, we also found out that there is another copy in the same library registered with number 1604, Haci Mahmud Efendi.Our study was examined under three main headings: In the first part, we studied the biography of Hüseyin b. Ahmed, his literary and Sufi personality, and his writings. In the second part, we discussed the form and content characteristics of the manuscript, and its literary and religious elements after defining the copy, its type, and the reason for writing the book. In the third part, we provided the transcribed text.Hüseyin b. Ahmed’s "Câmiüʹn-nesâyih", is a book of religious/spiritual advice, written based on Surah Yâsin.
Hüseyin B. Ahme’s Book: Câmiüʹn-Nesâyih (Research-Review-Analysis)
Keywords: Hüseynî; Câmiüʹn-Nesâyih; Nasihatnâme; Yâsin; Religious Advice