Engelli Bireylerin Yaşamdan Beklentilerinin İncelenmesi - Öztabak, Muhammet Ü. (FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
Engellilik, bireyin yaşam aktivitelerini sınırlayıcı ve kısıtlayıcı zihinsel-fiziksel bozukluklardır. Aynı zamanda bireyin yeteneklerindeki ve gücündeki sınırlılık ve eksiklik durumudur. Engellilik, sadece bir sağlık sorunu değildir. Bir kişinin vücut özellikleri ile yaşadığı toplumun özellikleri arasındaki etkileşimi yansıtan karmaşık bir olgudur. Engelli insanların birçok hizmete erişimde engellerle karşı karşıya olduğu bilinmektedir. Engelli insanların da engelli olmayan insanlarla aynı ihtiyaçlara sahip olabileceği göz ardı edilmekte veya yok sayılmaktadır. Bu insanların da duygularının, isteklerinin, hayallerinin olduğu, normal insanlar kadar onların da eşit haklara sahip oldukları unutulmamalıdır. Bu araştırma, engelli bireylerin yaşamdan beklentilerini, hayallerini, korkularını, hoşlandıkları faaliyetleri, gelecekle ilgili düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde bir Fizik Tedavi ve Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nden hizmet alan engelli bireylerle gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, Engelliler Merkezi’ndeki atölye çalışmalarına katılan engellilerden rastgele seçilmiştir. Zihinsel, ortopedik, görme ve süreğen engel gruplarından oluşan 10 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Katılımcılar, sağlıklı olmak, koşmak, yürümek, evlenmek, insanlara yardımcı olmak, engellilere uygun olmayan koşulları değiştirebilmek, toplumsal yarar sağlayacak çalışmalara katılmak, okulu bitirmek gibi tüm insanların isteyebilecekleri, umut dolu beklentilerden söz etmişlerdir.

Disability is a restrictive and limiting mental-physical disorder in individual’s life activities. It is also the limitations and lack of status in the individual’s ability and power. Disability is not only a health problem. It reflects the interaction between a subject’s body characteristics and features of the complex phenomenon experienced by society. It is known that people with disabilities face many barriers in accessing social services. People with disabilities are being ignored by non-disabled people can have the same needs. In this research, the life expectancy of disabled persons, their dreams, their fears, the activities they enjoy, the future is conducted to determine the relevant thoughts. This research were held in the provinces of Istanbul with the service area of the Physical Treatment and Disabilities Rehabilitation Center for disabled people. The study group was selected randomly from disabled persons participating in workshops at this Center. Semi-structured interviews were conducted with 10 persons consisting of mental, orthopedic, visual and chronic disability groups. Participants talked about hopeful expectations that all people could ask for, such as being healthy, running, walking, helping people, changing conditions that are not appropriate for the disabled, participating in work that will provide social benefits, finishing school.
Investigation of Life Expectations of Disabled Persons
Keywords: Engellilik; Engelli bireyler; Yaşam beklentisi; Disability; Disabled persons; Life expectations