(الزنِّاَ بالإكراه (الاغتصاب - الأحمد، جابر; Al-Ahmad, Jaber (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2025)
هذا البحث يعالج جريمةً من جرائم العصر الحديث، لم يتعرَّض لها الفقهاء في كتبهم، وإنَّما عرَض له البعض في أثناء الحديث عن حدِّ الزِّنا، وهو الاغتصاب، حيث إنَّ هذه الجريمة تجاوزت قضيَّة الزِّنا وكونها ناجمةً عن تراضٍ بين الطَّرفين. هذا البحث يلقي الضَّوء على أخطر جريمة في عصرنا الحديث، وهي الاغتصاب بشكل عامٍّ، واغتصاب الصَّغيرات بشكل خاصٍّ، كما أنَّه يوضِّح سبب عدم تعاطي الفقهاء لهذه الجريمة، وإدراجها في حدِّ الزِّنا. هذا البحث يركِّز في المذهب المالكيِّ الَّذي بدوره تعاطى مع هذه القضيَّة بشكل مختلف عن حدِّ الزِّنا لدرجة إدراجها في حدِّ الحرابة، وهو ما أتاح المجال للقانونيِّين في الب لد العربيَّة والإس لميَّة للأخذ به وإصدار القوانين الملائمة لتلك الجريمة. ا ا كما أنَّه يركِّز في تطبيق العقوبات القاسية من مبدأ أنَّ الشَّرع لا يفرِّق بين الضَّروريَّات الخمس، وهي حفظ النَّفس والعقل والمال والدِّين والعرض، والَّذي إذا اختلَّ واحد منها عمَّت الفوضى واختلفت المعايش به.

Bu araştırma, fıkıh âlimlerinin eserlerinde ele almadıkları, modern çağın suçlarından biri olan bir konuyu, tecavüzü işlemektedir. Bu mesele, zina suçu ile kıyaslandığında farklı bir yere sahiptir; çünkü tecavüz, tarafların rızasına dayalı bir ilişki değildir, zinayı aşan bir nitelik taşımaktadır. Araştırmada, genel anlamda tecavüz ve özellikle küçük yaştaki kız çocuklarına yönelik tecavüz suçuna odaklanılmaktadır. Ayrıca, fıkıh âlimlerinin bu suçu neden doğrudan ele almadıkları ve neden zina hükmüne dâhil ettikleri açıklanmaktadır. Bu çalışma, özellikle Malikî mezhebi çerçevesinde tecavüz suçuna odaklanmakta ve mezhebin, bu suçu zina cezasından ayırarak haram kılınmış savaş suçu (hırâbe) kapsamında değerlendirdiğini vurgulamaktadır. Bu yaklaşım, Arap ve İslam ülkelerinde hukukçuların tecavüz suçuna dair uygun kanunlar çıkarmasına imkân sağlamıştır. Ayrıca araştırma, İslam hukukunun temelini oluşturan beş zorunluluğun – canın, aklın, malın, dinin ve ırzın korunması – birbirinden ayırt edilmediğini vurgulamaktadır. Bu prensiplerden herhangi birinin ihlal edilmesi, toplumsal düzenin bozulmasına ve yaşam koşullarının altüst olmasına neden olur. Dolayısıyla, bu tür suçlara karşı şeriatın sert cezalar uygulama ilkesine dayandığını ortaya koymaktadır.

In the context of adultery, certain Muslim jurists have looked at the offence of rape; nonetheless, it has not been thoroughly addressed in Islamic jurisprudential literature. Rape, more specifically child abuse, has emerged as one of the most prevalent crimes, surpassing the classification of adultery, which involves consensual acts between both parties. This research aims to illuminate the most perilous crime of our contemporary times. The study solely explores the Maliki school, which categorises this crime as terrorism and banditry, enabling legal scholars in Islamic nations to formulate a legal framework for its adjudication. The study emphasises the implementation of severe penalties grounded in the principle that Shari'ah law makes no distinction among the five essential needs: the preservation of life, intellect, wealth, faith, and honour; any disruption of these elements may lead to disorder and altered livelihoods.
Tecavüz
Forced Adultery
Keywords: جريمة; عقوبة; الاغتصاب; الزِّنا; الحرابة; التَّعزير; Suç; Ceza; Tecavüz; Zina; Yol Kesme; Takdiri Ceza; Crime; Punishment; Rape; Adultery; Highway Robbery; Discretionary Punishment