إيجابَياّتُ تدريسِ علومِ الحديث باللغة العربَيةّ والعقباتُ التي يواجهها الأساتذة والطلَاّبُ غير العربِ في ذلك - Kutlay, Halil İbrahim (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
أهميَّة اللغة العربيَّةِ تنبع من أنَّها لغةُ كتابِ الله ونبيِّنا الكريم، وأنَّها المفتاحُ إلى العلوم الإساميَّة؛ فقد نصَّ علماءُ الحديث على أهميَّة الكتابة الصحيحة للأحاديثِ، ولا يمكِن التخلُّص ل من كثرة اللحنِ فيها إ اَّ عن طريق ممارسةٍ لغويَّةٍ مستمرَّةٍ. ل ولكن هناك حواجزُ يواجهها الطلبةُ غير العرب، مثل: اعتقادهم بصعوبة اللغة، واستخدامُ طرقٍ غيرِ تربويَّةٍ. ففي المقال توضيحُ العقباتِ والمقترحاتِ العمليَّة.

Arap Dilinin önemi, bu dilin Allah’ın Kitabının ve Peygamberinin dili, İslâmî İlimlerin anahtarı olması gibi özelliklerinden kaynaklanır. Hadis alimleri hadislerin doğru okunması ve doğru yazılmasının önemini vurgulamışlardır. Hadislerdeki dil hatalarından korunma için Arap Diliyle eğitimin sürekliliği gereklidir. Ancak bu konuda Arap olmayan talebelerin karşılaştıkları bazı problemler bulunmaktadır. Öğrenciler arasında Arap Dilinin zor olduğu şeklindekiİ yaygın inanç ve Arap Dili öğretiminde pedagojik olmayan metotların uygulanması bu engellerdendir. Bu makalede Arap olmayan öğrencilerin karşılaştıkları engeller ve bunları aşmak için gerekli öneriler sunulmaktadır.

The importance of the Arabic language stems from the fact that it is the language of the Book of Allah and the language of His Prophet and is the key to Islamic Sciences. The scholars of Hadith terminology have emphasized the importance of reading and writing the hadiths correctly. Protection from language mistakes in hadiths can only be possible by teaching Hadith Sciences in Arabic language. For this, the continuity of education in the Arabic language is a necessity. However, there are some obstacles and problems faced by non-Arab students in this regard. The widespread belief that the Arabic Language is difficult is one of the psychological barriers. Although the application of non-pedagogical methods that make it difficult to learn this language In this article, the obstacles faced by teachers and non-Arab students are explained and necessary suggestions are presented to overcome them.
Hadis İlimlerinin Arapça Okutulmasının Olumlu Yönleri, Hocaların ve Arap Olmayan Öğrencilerin Bu Konuda Karşılaştığı Engeller
Keywords: تدريس; علوم الحديث; اللغة العربية; والعقبات; الط اَّبَّ غير العرب; İslâmî İlimler; Hadis İlimleri; Arapça; Arap Olmayan Öğrenciler; Islamic Sciences; Hadith Sciences; Arabic Language; Non-Arab Students; Obstacles