Adeno-Rota Virüs Testlerinin Tablet Bilgisayar Aracılığıyla Sonuçlandırılması - Özkan, Haydar; Kayhan, Osman Semih (Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), 2016)
Hastanelerin mikrobiyoloji laboratuvarlarında hızlı hastalık teşhis testleri (HTT) birçok hastalığın tespiti için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak testlerin sonuçlandırılma süreci göz ile manuel olarak yapılmaktadır. Sonuçlar bilgisayara el ile yazılmakta ve hastaya doküman olarak verilmektedir. Test işlemleri esnasında oluşacak çizgilerin her zaman iyi görünmesi mümkün olmamaktadır. Bu durum gözle kontrolde bazen hatalı sonuçlara neden olmaktadır. Bu çalışmada HTT testlerinin görüntüleri tablet bilgisayar aracılığıyla alınarak, sonuçların otomatik olarak elde edilmesi ve elektronik posta ile hekimin bilgilendirilmesi gerçekleştirildi. Adeno-Rota virüs tespiti için gerçekleştirilen 50 adet HTT, geliştirilen sistemle otomatik olarak sonuçlandı ve sistemin hatasız çalıştığı gözlemlendi.

Rapid Diagnostic Tests (RDTs) are used in microbiology laboratory of hospitals to diagnose many diseases commonly. However, the reading processes of RDTs are evaluated visually. The results are typed in a computer manually and it is provided the patient as a document paper. The lines which will be formed might not be possible to be seen clearly every time during the test process. This situation causes some wrong results. In this paper, the images of RDTs are captured by tablet computer, automatic results are achieved and the clinicians are informed by e-mail. 50 of RDTs which are tested to diagnose Adeno-Rota virus are evaluated with the developed system and it is observed that the system works accurately.
Evaluation of Adeno-Rota Virus Tests via Tablet Computer