Mehmed Âkif’in Fatih Kürsüsünde ve Âsım’da Hadis Atıfları - Güler, Zekeriya (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Safahat’ta Mehmed Âkif’in Kur’an âyetleri, hadisler ve sahâbe uygulamaları ışığında bireysel ve toplumsal problemlere çözüm yolları aradığı bilinen bir husustur. “Mehmed Âkif’in Fatih Kürsüsünde ve Âsım’da Hadis Atıfları” konulu bu makalede, “İslâm şâiri”nin atıfta bulunduğu hadislerin kaynakları tesbit edilerek açıklamaları yapılmıştır. Ele alınan toplam sekiz hadis atıfı, Mehmed Âkif’in Kur’an, hadis ve sünnet bilgisi yanında sahâbe hayatına vukufunun ipuçlarını vermektedir. Onun, Rasûl-i Ekrem’e nisbeti asılsız (mevzu) olan haberler karşısında prensip olarak titiz ve münfail olduğu görülmektedir. Ne var ki bazen onun, sübut ve sıhhat derecesini araştırmadan hadisleri kullandığı da vâriddir. Ancak bu durum, gözden kaçan ve kasıtsız mevzu diye nitelenen bir tasarruf olarak değerlendirilmelidir.
References to Hadiths in Mehmed Akif’s Poems “At the Fatih Pulpit” and “Asım”Abstract
Keywords: Mehmed Âkif; Safahat; Fatih Kürsüsü; Âsım; Hadis; The Stages; At the Fatih Pulpit; Hadith