Vakfiyelerine Göre Veziriazam Amcazade Hüseyin Paşa Evkafı - Yıldız, Murat (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011)
Amcazade Hüseyin Paşa, II. Mustafa dönemi sadrazamlarındandır. Evkafına ait vakfi yeler sayesinde kendisinin kurduğu hayır kurumlarına dair bilgi edinebilmekteyiz. Buna göre o, başta İstanbul olmak üzere Edirne, Filibe, İnebahtı, Kedegre (Vezirköprü) ve Medine’de birçok hayır kurumu ihdas etmiştir. Bu hayır kurumlarının başlıcaları İstanbul’daki darülhadis, medrese, mescit, mektep, kütüphane, sebil; Edirne’deki şadırvan, çeşme ve su yolları; İnebahtı’daki cami ve mektep; Medine’deki sebil ve su kuyusu; Kedegre’deki çeşme ve su yollarıydı. Paşa’nın, üç asır boyunca din, eğitim, kültür, bayındırlık gibi sahalarda faaliyet gösteren evkafı, bu süreç zarfında yaşadığı birçok olumsuzluğa rağmen hâlâ hayatta kalmayı ve sınırlı da olsa hizmetlerini sürdürmeyi başarabilmiştir.
According to His Waqfi yyes the Waqfs of Grand Vizier Amchazade Huseyin Pasha
Keywords: Amcazade; Evkaf; İnebahtıd; Kedegre; Darülhadis; Su vakfı; Amjazade; Waqfs; Lepanto; Kedegre; Darulhadith; Water waqf