Birlikte Eser Sahipliği Kavramı, Türlerinin Birbirleri İle Olan Benzerlikleri ve Farklılıkları - Atasoy, Evrim (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
05.12.1951 yılında yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser sahiplerine, bu kanunda meydana getirdikleri eserlerinin korunması için geniş haklar tanınmıştır. İlerleyen yıllarda gelişen teknoloji ve değişen dünya görüşü çerçevesinde, kanunda çeşitli değişiklikler ve eklemeler yapılmış, bazı maddeler iptal edilmiştir. Yasada düzenlenen eser sahipliği konusunda günümüze kadar çok sayıda çalışma yapılmış olup, bu çalışmamız ile kanunun 9. ve 10. maddesinde düzenlenen birlikte eser sahipliği türleri ele alınmıştır. Çalışmada, birlikte eser sahipliği türlerinin tanımı yapılmış, özellikleri ayrı ayrı incelenmiş, türlerin birbirleri ile olan benzerlikleri ve farlılıkları anlamaya elverişli şekilde maddeler halinde izah edilmiştir.
The Concept of Collaborative Authorship, Similarities and Differences of the Types With Each Other
Keywords: Eser Sahipliği; Birlikte Eser Sahipliği; Müşterek Eser Sahipliği; İştirak Halinde Eser Sahipliği; Authorship; Collaborative Authorship; Joint Authorship; Collective Authorship