Cumhuriyetin İlanından Sonra Hazırlanan Yabancı Uzman Raporlarına İlişkin Öğretmen, Okul Yöneticisi ve Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi - Kaya, Elif; Aran, Özge Can (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2025)
Araştırmada, Cumhuriyet’in ilanından sonra ülkemize davet edilen yabancı eğitim uzmanlarından John Dewey, Beryl Parker ve Kate V. Wofford’un raporlarına ilişkin sınıf öğretmeni, okul yöneticisi ve akademisyen görüşleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında öncelikle yabancı uzmanların ilkokul kademesine ilişkin sundukları görüş, tespit ve önerilerinde ortak ve farklı olan noktalar belirlenmiş, daha sonra belirlenen noktalara ilişkin öğretmen, okul müdürü ve akademisyenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını; yabancı uzman raporları, Avnkara’nın köy/mahalle, ilçe merkezi ve şehir merkezindeki okullarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri ve okul müdürleri ile üniversitelerde görev yapan akademisyenler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, doküman incelemesi, anket ve görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri betimsel istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma) kullanılarak, nitel verileri ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Doküman incelemesi sonuçları, Cumhuriyet’in ilanından sonra ülkemize davet edilen yabancı eğitim uzmanlarının raporlarında öğretim programları, sağlık uygulamaları, okul sistemi, okulun fiziki koşulları, öğretme-öğrenme süreci ve ölçmedeğerlendirme boyutlarına değinildiğini göstermektedir. Bu boyutlara yönelik sınıf öğretmeni, okul müdürü ve akademisyenlerden elde edilen veriler ise, yabancı uzman görüş, tespit ve önerilerinin günümüzde bazı açılardan halen geçerliğini koruduğunu ve eğitim sistemimizde iyileştirilmesi gereken noktalar olduğunu göstermektedir.

This study examines the opinions of classroom teachers, school administrators, and academicians based on the reports of foreign education experts such as John Dewey, Beryl Parker, and Kate V. Wofford, who were invited to the Republic of Turkey shortly after its establishment. Firstly, in the study, the common and different views, findings, and recommendations of foreign experts on primary education were identified. Secondly, opinions of teachers, school principals, and academicians regarding the identified points were consulted. The research employs a descriptive method. The data sources of the research were the reports of foreign experts, classroom teachers and school principals working at schools in villages/neighborhoods, district centers and city centers in Ankara, as well as the academicians working at different universities. The research data was collected through document review, surveys and interviews. The quantitative data of the study were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic mean, and standard deviation), while the qualitative data were analyzed using content analysis. The results of the document review indicate that the reports of foreign education experts who are invited to the Republic of Turkey point out teaching programs, health practices, the school system, the physical conditions of schools, the teaching-learning process and the measurement-evaluation dimensions. The data obtained from classroom teachers, school principals and academicians regarding these dimensions show that some opinions, findings, and recommendations proposed by the foreign experts are still valid today, which highlights the areas that need improvement in our education system.
Investigation of Opinions of Teachers, School Principals and Academicians on the Reports Prepared by Foreign Experts after the Proclamation of The Republic
Keywords: Temel Eğitim; İlkokul; Dewey; Parker; Wofford; Primary Education; Elementary School; Dewey; Parker; Wofford