الشباب ودور الحوار داخل الأسرة المسلمة - Al-Dughim, Khaled İbrahim (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2021)
إن للأسرة في المجتمعات الإنسانية دورًا كبيرًا في تربية الأبناء وتنشئتهم، وللأسرة المسلمة خصوصية عقدية وثقافية في تربية أبنائها وتنشئتهم وبناء شخصياتهم. ونظرًا لأهمية مرحلة الشباب )المراهقة( في تكوين شخصية الأبناء وتحديد اتجاهاتهم المعرفية والنفسية والسلوكية، أردت في هذا البحث تناول جانب مهمٍّ في التربية، وهو الحوار في الأسرة مع الأبناء الذكور والإناث، وضرورة تفعيله لبناء شخصيات متوازنة إيجابية وفاعلة، فبدأت البحث بمقدِّمة، وفيها بيان لمشكلة البحث وأهدافه وأهميته ومنهج الدراسة، ثم أربعة مباحث تحدَّثت فيها عن مفهوم الحوار ومرحلة الشباب )المراهقة( وخصائصها من منظور إسامي، وأهمية الأسرة المسلمة في التربية، وأنماط ل الأسر، ومن ثم نتائج تفعيل الحوار البنَّاء داخل الأسرة وآثاره في بناء شخصية الشابِّ والشابة من الجوانب النفسية والمعرفية والسلوكية، ثم نتائج البحث، التي تتلخَّص في دور التقصير في تفعيل الحوار الأسري في مجتمعاتنا الإسامية وعدم توجيه الإعام والمؤسسات التربوية لنشر الوعي ل ل بهذه المسألة والعناية بها، ثم الخاتمة والتوصيات، وتتلخَّص في ضرورة الاستماع إلى الأبناء وحوارهم، وتقبُّل آرائهم، ودعم ثقتهم بأنفسهم، والصبر والمصابرة على التعامل مع الأبناء، والتزام التوجُّه الدائم إلى الله والدعاء المستمر لهم، وإن المقصود بالبحث الشبابُّ والشابَّات، المراهقون والمراهقات.

Bir toplumda aile, çocukların yetiştirilmesi ve eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda Müslüman bir aile çocuklarını yetiştirmek,eğitmek ve kişiliğini inşa etmede dini ve kültürel özgünlüğe sahiptir. Ergenlik döneminin, çocukların kişiliğini oluşturma ve bilişsel, psikolojik ve davranışsal tutumlarını belirleme konusundaki önemini göz önüne alarak, bu araştırmada çocuk eğitiminde önemli bir yeri olan, aile içinde erkek ve kız çocukları ile diyalog ve dengeli, olumlu ve etkili kişilikler oluşturabilmek için bu diyoloğun hayata geçirilmesi konusunu ele almak istedim. Böylece araştırmaya, araştırmanın problemini, hedeflerlerini, önemini ve içeriğini açıklayan bir önsöz ile başladım. Daha sonra diyalog kavramı, İslami açıdan gençlik/ergenlik dönemi ve özellikleri, çocuk eğitiminde Müslüman ailenin önemi ve aile tarzları konularını içeren 4 ayrı konudan ve daha sonra aile içindeki yapıcı diyaloğun hayata geçirilmesinin sonuçları ve bunun genç erkek ve genç kızların kişiliğini psikolojik, bilişsel ve davranışsal açıdan inşa etme üzerindeki etkilerinden bahsettim. Daha sonra İslami toplumlarda aile içi diyaloğu hayata geçirme konusundaki yetersizliği; medya ve eğitim kurumlarının bu konu üzerinde durup farkındalığı yaymaya yönlendirilmeme konularını özetlediğim bir sonuç bölümüyle araştırmamı tamamladım.

In human societies, the family has a major role to play in raising and raising children, The Muslim family has a religious and cultural specificity in raising their children, raising them and building their personalities. Due to the importance of youth (adolescence) in the formation of the personality of children and the determination of their cognitive, psychological and behavioral trends. In this research I wanted to address an important aspect of education, which is the dialogue in the family with male and female children and the need to activate it to build positive and effective balanced personalities. The research began with an introduction and a statement of the problem of research and its objectives, importance and method of study, then I talked about four topics, which are about the concept of dialogue and the stage of youth (adolescence) and its characteristics from an Islamic perspective and the importance of the Muslim family in education and family patterns. Hence the results of activating constructive dialogue within the family and its effects in building the personality of the young man and young woman from the psychological, cognitive and behavioral aspects. Then the results of the research, which are the failure to activate the family dialogue in our Islamic societies and not to direct the media and educational institutions to raise awareness of this issue and take care of it.
Müslüman Aile İçindeki Diyaloğun Gençlerin Kişiliğini Psikolojik ve Davranişsal Açidan İnşa Etmede Rolü
Keywords: الحوار; شخصية الشاب; النفسية; السلوكية; الأسرة المسلمة; Diyalog; Genç Kişiliği; Psikoloji; Davranış; Müslüman Aile; Dialogue; Youth Personality; Psychological; Behavioral; Muslim Family