Fatih Camii ve I. Mahmut Kütüphanesi Proje Değerlendirme ve Uygulamaları - Karahan, Sevinç (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2013)
Fatih Camii ve I. Mahmut Kütüphanesi’ne ilişkin onaylı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda kurul kararı uyarınca oluşturulan Uzmanlar Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde restorasyon çalışmalarına başlanmış, ancak iskele kurulmasının ardından yapılan ölçümlerde tespit edilen sayısal farklılıklar ve 1/100 olarak onaylı projelerle uygulama yapılmasının mümkün olmaması nedeniyle 1/20 ölçekli detay çizimleri, malzeme analiz, hasar tespit ve müdahale paftaları hazırlanmış, fotoğraf albümleri oluşturulmuştur. Uluslararası koruma kriterlerine bağlı olarak yapı genelindeki muhdesler ve çimento sıvalar kaldırılmış, kubbe ve minarelerde strüktürel sağlamlaştırma, bozulan hatların ve kalemişi bezeme programının konservasyonu gibi restorasyon çalışmaları yapılmıştır.
The Examination and Applic ations of Fatih Mosque and I. Mahmut Li brary’s Drawings
Keywords: Proje; Restorasyon; Osmanlı Mimarisi; Cami; Kütüphane; Ottoman Architecture; Drawings; Mosque; Library; Scheme