Mimar Vedat Tek - Erdoğan, Ümmügülsüm; Ebru, Eynallı (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015)
Mimar Vedat Tek, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde mimarlık mesleğini icra eden ve hepimizin aşina olduğu önemli eserler veren bir ustadır. Aldığı Batılı eğitimle, Osmanlı Klasik mimarlığını birleştiren eserler veren Vedat Tek, “Birinci Ulusal Mimari Akımı” olarak adlandırılan dönemin öncülerinden biri kabul edilmiştir. Çalışmamızda, genel hatlarıyla Vedat Tek’in yaşamı, mimari kişiliği, I. Ulusal Mimarlık Akımı ve önemli eserlerinden bazılarına kısaca yer verilmiştir.

Architect Vedat Tek is an expert that we are all familiar with, who was performing his profession as an architect in the late Ottoman period. Vedat, who combined his Western education with the education on Ottoman Classical Architecture, is accepted as one of the pioneers of the period entitled “First National Architectural Trend”. In this paper, the life of Vedat Tek is illustrated in a general sense and First National Architectural Trend and some important architectural works are briefly explained.
Keywords: Mimar; Vedat Tek; Ulusal; İstanbul; Ottoman; Vedat Tek; First National Architectural Trend