حقيقة الرُؤّ يا المناميَةّ ومنهجُ تأو يلهِا - Muhammed, Yusuf Khattar (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
إنَّ للحديث عن الرؤى أهمّيَّةً في ديننا، فقد اهتمَّ بها القرآنُ الكريمُ والسنَّةُ النبويَّة، وهي ترتبط ارتباطًا وثيقًا بالعقيدة من حيثُ علاقتُها بالوحي والنبوَّة، فهي من مبشِّرات النبوَّة، وقد أَوْلاها النبيُّ صلَّى الَّلَّهُ عليهِ وسلمَ اهتمامًا ظاهرًا، حيث كان يسأل أصحابَهُ كلَّ يومٍ بعدَ انصرافه من صلاة كما في الحديث الصحيح عند مالكٍ في الموطَّأ وغيرِه. ،» هل رأى أحدٌ منكم الليلةَ رؤيا « : الفجر وهي اليوم محطُّ اهتمامِ طبقاتٍ كثيرةٍ من الناس؛ لارتباطها بحديثهم اليوميِّ وسؤالِهم عنها أهلَ العلم والخبرة. لذلك كلِّه رغبتُ في البحث في هذا الموضوع، فقسَمْتُه إلى مقدِّمةٍ وستَّةِ مباحث فالخاتمةِ مع النتائجِ والتوصيات. جاء المبحث الأوَّلُ في تعريف الرؤيا وحقيقتِها، والثاني في علاقة الرؤيا بالأوقات والحياة اليوميَّة، والثالثُ في المنهج العلمي في تفسير الرؤيا، والرابعُ في كيفية التعامل مع الرؤيا وتمييزِ الصحيحة منها، والخامسُ في ماهيَّة العلاقة بين الرؤى والتشريع، ثم جعلتُ السادسَ مسكَ الختامِ حيث تكلَّمتُ عن رؤيا النبي صلَّى الَّلَّهُ عليهِ وسلمَ ورؤيةِ الباري عزّ وجلّ.

Kur’an-ı Kerim ve Sünnet’in özen gösterdiği dinimizde rüyetlerden bahsetmek önemlidir ve vahiy ve nübüvvet ilişkisibakımından imanla yakından ilgilidir Aynı şekilde Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-, sahih hadis-i şerifte olduğu gibi her gün sabah namazından çıktıktan sonra ashabına (bu gece rüya gördünüz mü) sorarken bu hususa açıkça dikkat etmiştir. Bugün, birçok insan katmanının ilgi odağıdır, çünkü günlük konuşmalarıyla bağlantılıdır ve bilgi ve deneyim sahibi insanlara bunu sorulmaktadir Bu nedenle, bu konuyu araştırmayı seçtim ve onu bir giriş, altı araştırma makalesi ve ardından sonuç ve önerilerle bir sonuca böldüm.. İlk başlıkta rüyanin tanımından ve gerçekliğinden bahsettim, ardından rüyanin zamanla ve günlük yaşamla olan ilişkisinden bahsetmeye devam ettim. Sonra rüya yorumlamada bilimsel yöntemden, vizyonla nasıl başa çıkılacağından ve doğru olanı ondan nasıl ayırt edileceğinden bahsettim ve rüya ve mevzuat arasındaki ilişkinin doğası hakkında konuşmayı ayrıntılı olarak anlattım ve daha sonra misk gibi bir sonuca vardım. Peygamber’in rüyasindan bahsettim, Allah onu kutsasın ve ona huzur versin ve Cenab-ı Hakk’ın vizyonundan bahsettim.

Talking about visions is important in our religion, as the Holy Qur’an and the Prophetic Sunnah have taken care of them, and they are closely related to the belief in terms of their relationship to revelation and prophecy. From the dawn prayer: (Has any of you seen a vision tonight), as in the authentic hadith of Malik in Al-Muwatta and others. Today, it is the focus of the attention of many layers of people because of its connection with their daily conversation and their asking about it from the people of knowledge and experience. Therefore, I chose to research this topic, so I divided it into an introduction and six research, and then the conclusion with the results and recommendations. With the vision and distinguishing the correct one from it, and I detailed the talk about the nature of the relationship between visions and legislation, then I made the conclusion musk, where I spoke about the vision of the Prophet, may God bless him and grant him peace, and the vision of God Almighty.
Rüya Vizyonunun Gerçekliği
The Reality of The Dream Vision
Keywords: الرؤيا; الحُلُم; مبشِّرات النبوَّة; الرؤيا الصالحة; تفسير الأحلام; Vizyon; Rüya; Nebevi Morfolojinin Habercisi; İyi Görüş; Rüyaların Yorumu; Vision; Dream; Heralds of Prophecy; Good Vision; Interpretation of Dreams