Çanakkale Mahşeri ve Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu Romanlarında Çanakkale Savaşları'na Gönüllü Katılan Aydınlar - Taştan, Zeki (Gökkubbe, 2005)
Çanakkale Muharebeleri, yakın çağ Türk tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Türkler bu savaşta birçok kayıp vermişlerdir. Bunlar içinde gönüllü aydınlar önemli bir yer teşkil eder. Bu önemli savaş, edebiyatımızda şiir, hikaye, tiyatro ve romanlara da konu olmuştur. Mehmet Niyazi'nin Çanakkale Mahşeri ve Buket Uzuner'in Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu romanları da Çanakkale Savaşları'nı konu alırlar. Bu romanlarda gönüllü aydınlar dikkat çeker. Mehmet Niyazi'nin Çanakkale Mahşeri'nde tıbbiyeli ve medreseli gönüllüler; Buket Uzuner'in Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu'sunda hukukçular öne çıkarlar. Her iki romanda da gönüllü aydınlar, farklı eğitim aldıkları halde savaşta diğer askerler gibi canla başla çarpışırlar. Çanakkale Battles occupy an İnıportant place in Near Age Turkish History. During these Battles, thousands of people and soldiers lost their lifers, considerable members of w hi ch were intellectuals. The battles have been handled in many stories, novels, poems and plays. Mehmet Niyazi in his Çanakkale Mahşeri and Buket Uzuner in her Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu treat the same subject. The focus in both novels is on the intellectual fıgures who joins the army voluntarily. In Çanakkale Mahşeri the intellectuals are mostly doctors and teachers and in Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu they are lawyers. Although with no military background, they fıght as brave and skillfully as the other soldiers.
Intellectuals Joining The Çanakkale Battles in Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu and Çanakkale Mahşeri
Keywords: Çanakkale Savaşları; Çanakkale Mahşeri; Uzun Beyaz Bulut Gelibolu; Mehmet Niyazi; Buket Uzuner; Aydınlar; Çanakkale Battles; Çanakkale Mahşeri; Intellectuals