Mehmet Samsakçı, Ölüme Açılan Estetik Kapı: Türk Mezar Taşı Edebiyatı - Yağar, Ali Sait (FSM Vakıf Üniversitesi, 2016)
Mezar Taşları Üzerine Edebî Bir Yaklaşım Ölüm, her canlının bir gün muhakkak idrak edeceği hakikatlerin yegânesidir. Ölümü hatırlatan, düşündüren ve insanın ölümden sonra geride kalanlarla bir şekilde irtibatını sağlayan mezar taşları ise günlük hayatta –taşıdıkları değerlerden ve barındırdıkları hikâyelerden bîhaber olarak– yanından geçtiğimiz veya yılın belli zamanlarında ziyaret ettiğimiz mezarlıklarda karşımıza çıkan yapılardan ibarettir. Ölüme Açılan Estetik Kapı: Türk Mezar Taşı Edebiyatı, mezar taşlarını bulunmuş olduğu sathîlikten çıkartarak tam manasıyla onların farkına varmamızı sağlayan, onları sadece bir ölüm sembolü değil birer sanat yapıtı olarak da görmemizi isteyen, onlar üzerinde düşünmeye sevk eden dikkate değer bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır.1