Kuşevleri ve 3 Boyutlu Baskı Yöntemi ile Üretimi - Çalışkan, Cemal İrfan; Koç, Ebubekir (FSM Vakıf Üniversitesi, 2019)
İnceliğin estetiğe, estetiğin mimariye dönüştüğü kuşevi, yaşadığımız coğrafyada, yüzyıllar öncesi temelleri atılmış bir geleneğin, kültürel değerin günümüze ulaşan, kaybolmasından endişe duyulan izleri olarak görülebilir. Kuşevi geleneği, teknolojik gelişmeler, değişen toplum ihtiyaçları ve üretim teknikleri gibi bazı sebeplerle kaybolmaya yüz tutmuş, mevcut örnekler korunamaz olmuştur. Bu makalede, kaybolmakta olan bir geleneğin, yeni teknolojilerin kullanılması ile tekrar canlandırılması yönünde yapılan çalışmalar paylaşıldı. Bu çalışmada bir sanatın kaybolmasına sebep olan teknolojik gelişmenin aynı sanatı geri getirmekte veya yaşatmakta etkili olabileceği düşünüldü ve uygulaması yapıldı.

Birdhouse with aesthetics derived from common architecture, the geographical areas we live in and traditions can be seen as traces of cultural value from centuries before. Unfortunately, since there have been changes in architectural styles and preferences, necessities and social groups, the culture of implementing bird houses into normal buildings has not been preserved. In this article, studies on the revival of a lost tradition, with the use of new technologies, were shared. In this study, it was thought that the technological development which caused the disappearance of an art could be effective in bringing back the same art.
Birdhouses and production by 3D printing method
Keywords: Kuşevi; 3 boyutlu baskı; Eklemeli imalat; Osmanlı mimarisi; Kuş sarayları; Birdhouse; 3D printing; Additive manufacturing; Ottoman architecture; Bird palaces