Parkinson Hastalarının El Hareketlerini İzleme ve El Aletleri Kullanımında Titreşimi Azaltmaya Yönelik Bir Düzenek Tasarım ve Geliştirmesi - Murtaja, Mohammed Salah (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Parkinson hastalığı, titreme ve kas sertliği gibi motor zorluklara neden olur ve bu durumlar günlük aktiviteleri, özellikle yemek yeme gibi görevleri derinden etkiler.Hedefimiz bu zorluklara karşı hastalara yardımcı olacak bir akıllı kaşığın tasarlanmasına odaklanan özel bir çözüm sunmaktadır. Temel motivasyon, gelişmiş sensör teknolojisiyle uyarlanabilir bir kaşık geliştirmektir. Tasarlanan cihaz, Parkinson hastalarının yemek sırasındaki el hareketlerini izleyerek istemsiz titremelerin kaşığa yansımasını azaltarak yardımcı olur. Bu tez, yemek zamanı aktiviteleri sırasında motor becerileri bozulmuş bireyler için bir mikrodenetleyici etrafında bir kontrol sistemi tasarımına odaklanmaktadır. Temel inovasyon, MPU6050 jiroskop ve ivmeölçer sensörünü cihaza sorunsuz bir şekilde entegre etme yeteneğinde yatar. Bu sayede, kaşık sapının hareketinin eğimini ve hızını doğru bir şekilde algılayabilir. Ayrıca, iki adet MG90S servomotor, kepçenin sürekli olarak düz bir konumda kalmasını sağlamak için dik açılarda stratejik bir şekilde yerleştirilmiştir. Böylece eldeki titreşimler algılandıktan sonra kaşık kepçesini kontrol eden motorlar ters yönde hareket ettirilerek kepçedeki yemeğin dökülmesi önlenmektedir. Sistem ayrıca, titremeleri izleyerek bu verileri mobil bir uygulamaya aktarır. Bu, hastalara yardımcısız yemek yeme kolaylığı sağlarken, doktorların da hastanın durumunu ve hastalığın ilerlemesini izlemelerine olanak tanır. Bu cihaz, Parkinson hastalarının yemek yeme alışkanlıklarını değiştirerek onlara yeni bir bağımsızlık ve kendine güven kazandırma potansiyeline sahiptir.

Parkinson's disease causes motor difficulties such as tremors and muscle stiffness, which profoundly affect daily activities, particularly tasks like eating. We aim to offer a specialized solution focused on designing a smart spoon to assist patients with these challenges. The primary motivation is to develop an adaptive spoon using advanced sensor technology. The designed device monitors the hand movements of Parkinson's patients during meals, reducing the impact of involuntary tremors on the spoon. This thesis focuses on the design of a control system around a microcontroller for individuals with impaired motor skills during mealtime activities. The key innovation lies in seamlessly integrating the MPU6050 gyroscope and accelerometer sensor into the device. This allows for accurate detection of the angle and speed of the spoon handle's movement. Additionally, two MG90S servomotors are strategically placed at right angles to ensure that the scoop remains in a stable position. When vibrations are detected in the hand, the motors controlling the spoon's scoop move in the opposite direction, preventing the food from spilling. The system also tracks tremors and transmits this data to a mobile application. This allows patients to eat without assistance and allows doctors to monitor the patient's condition and disease progression. This device has the potential to transform the eating habits of Parkinson's patients, granting them newfound independence and confidence.
Design And Development of a Device for Monitoring the Hand Movements of Parkinson's Patients and Reducing Vibration When Using Hand Tools
Keywords: Parkinson Hastalığı; Akıllı Kaşık; Titreme; Jiroskop; İvmeölçer; Parkinson's Disease; Smart Spoon; Tremor; Gyroscope; Accelerometer