FSM / Ayasofya : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi Bülteni, 1 - Örnekol, Soner (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
Bazı mekânlar işlevleri ve konumları kadar, anlamları ve bu anlamı oluşturan tarihî serüvenleri ile de değer kazanırlar. Bu değerleri, toplumların güncel hayatı içerisinde hatırlatma, canlı tutma, süreklilik sağlama ve bunların harcıyla inşâ etme süreçleri şekillendirir. Bu tür mekânlara (ve hatta bu mekânlarla ilişkili olarak nesne ve olaylara) “hafıza mekânı” diyoruz. Ayasofya da bizim için bir hafıza mekânıdır. Bizim için, hatta bütün bir İslâm dünyası için önemli ve ilk sıralarda yer alan bir hafıza mekânı… Bu önemi elbette bu toprakların bize vatan kılınması ve İslâm’la müşerref olması kaderinin tarihî akışındaki anlamı ve misyonu iledir. Ayasofya, İstanbul’un fethinin sembolüdür. Onun fethin ruhuyla örtüşen anlam ve işlevine müdahale, bu fethi boşa düşürme niyet ve hesaplarını bize hatırlatmalıdır.