Cinsel İstismar Mağduru Olan ve Olmayan 11 ve 18 Yaş Arasındaki Bir Grup Kız Çocuğunun Sosyo-Demografik Özellikler ve Psikolojik Belirtiler Bakımından Karşılaştırılması - Kılıç, Yasemin (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016)
Bu çalışmada, cinsel istismar nedeni ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde korunma altına alınan cinsel istismar mağduru kız çocuklarının cinsel istismar mağduru olmayan kız çocuklarla karşılaştırılması ve sosyo-demografik özellikleri ile psikolojik belirtileri bakımından risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 11-18 yaş arası çocukların bulunduğu Konya ÇODEM’ de kalan cinsel istismar mağduru 40 kız çocuğu ile; Konya ili Meram ilçesi sınırları içinde bulunan cinsel istismar mağduru olmayan (ÇODEM’de kalmamış, kalmayan) 11-18 yaş arası 50 kız çocuğuna Kişisel Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Ergenler için Ruhsal Sorunlar Tarama Ölçeği uygulanmıştır. Karşılaştırma grubuna ek olarak Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği alt boyutu olan cinsel istismar soruları sorulmuş, cinsel istismara uğradığı tespit edilen çocuklar araştırma dışı kabul edilmiştir. Böylelikle 3 çocuk kontrol grubundan çıkarılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen bilgilerin çözümlenmesi için SPSS 20 versiyonu kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimleyici istatistiklerle birlikte ki kare testi ve bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, cinsel istismar mağduru ergen kız çocuklarında eğitim seviyesinin daha düşük olduğu, örgün eğitime devamın daha az olduğu, daha yüksek düzeyde zararlı alışkanlıklara sahip oldukları, intihar girişimi ve kendine zarar verme düşüncesinin diğer gruptan daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca tüm çocukların ailelerinin sosyo-kültürel-ekonomik özellikleri bakımından elde edilen bulgulara bakıldığında cinsel istismar mağduru çocukların anne ve babalarında bir hastalık olması, anne ve baba eğitiminin düşük olması, babanın çalışmıyor olması, annenin bir geliri olmaması, babanın gelirinin düşük olması, babanın zararlı alışkanlıklara sahip olması, örneğin sigara, alkol, uyuşturucu kullanması, çocukların anne ve babaları ile görüşmüyor olmaları, anne babanın birlikteliğinin az, boşanmış ailelerin de başka bir evlilik yapma oranının düşük olması risk faktörleri olarak ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan anne babalarının yanında kalmayanların, üvey anne veya baba, akraba ve yurt ve kurumda yetişme oranlarının istatiksel olarak daha yüksek olduğu görülmektedir. Psikolojik belirtiler açısından iki grup karşılaştırıldığında; cinsel istismar mağduru kız ergen çocukların somatizasyon, kendine zarar verme toplam puan ortalamaları açısından karşılaştırma grubuna göre istatiksel olarak yüksek olduğu görülmektedir. Tüm bulgular çocuklara yönelik cinsel istismarı önlemede alınabilecek önlemlere ışık tutması bakımından literatür bulguları ile ele alınarak tartışılmıştır.

This study aims to investigate risk factors in terms of socio - demographic characteristics and psychological problems in girls taken under protection due to sexual abuse by the the Ministry of Family and Social Policies comparing to nonvictims adolescent girls. The subjects of the study comprises of 40 female children between the ages 11-18 who are sexual abuse victims staying in Konya ÇODEM and 50 female children between the same age group-11-18 ages- who are non victims of sexual abuse and they don’t stay in ÇODEM. Personal Information Form, Relationship Scales Questionare and Brief Symptom Inventory (BSI), Psychological Screening Test for Adolescents were implemented to the participants of the study. In order to analyze the data, the SPSS 20 version was used. For analyzing data, in addition to descriptive statistics, Chi-Square Test has been used and t-test for the independent samples and one way ANOVA. According to the results of this research, victims of sexual abuse group more low education level, having bad habits, suicidal attempts, self-harm thoughts are more statistically higher than the comparison group. In addition, when we look at the socio-cultural-economic characteristics of the families obtained in our findings, we can see that there is an illness in the mother and father, a low education level of the parents, a failure of the father's work, a loss of the mother's income, low income of the father determine sexual abuse risk factors. and also that are the risk factors if children do not contact their mother and father, and if they have divorced parenting, and if that divorced families have a lower rate of other marriages, these are risk factors of sexual abuse. Bringing up rates of the children who grow without parents but grow with step mother or step father, relatives and in dorm and foster home are significantly higher than adolescent girls in the comparison group. When comparing the two groups in terms of mental health problems, victims of sexual abuse adolescent girls are statistically higher to score of somatization, self-harm. According to all findings, the prevention of sexual abuse to children is discussed with reference to the literature findings.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Cinsel İstismar; Ergen; Cinsel İstismar Mağduru; Ruhsal Sorunlar; Sosyo-Demografik Özellikler; Sexual Abuse; Adolescent; Victims of Sexual Abuse; Mental Health Problems; Socio-Demographic Characteristics