Ev Tipi Fototerapi ve Bilirubinmetre Cihazı - Okur, Kerime Ebrar; Bilir, Sena; Karahan, Betül; Çalış, Esra; Öztürk, Sadullah (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2017)
Fototerapi; özel ledler veya florasan lambalar ile kurulu bir düzenek olup, yeni doğan sarılığının tedavisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Hastanede tedavi gören bebeklerin, tedavi süresince anneden uzak kalması bir takım biyolojik ve psikolojik olumsuzluklar meydana getirmektedir. Evde Fototerapi ile bu olumsuzlukların önüne geçilmektedir. Bilirubinmetre, teşhis ve tedavi durumunun tespitinde kullanılan cihazlardır. Bilirubin miktarını ölçen bilirubinmetreler, invasive veya non-invasive yöntemlerle ölçüm yapabilmektedirler. Bilirubin düzeyinin tespiti, tedavinin devam etmesi ya da bitirilmesi için gereklidir ve belirli aralıklarla bilirubin ölçümü yapılır. İnvasive yöntemlerle bilirubin ölçümü yapılırken yenidoğanın enfeksiyon riski vardır, kan alımı bebek için acı vericidir ve bu işlem pratik olmamakla birlikte evde yapılmaya uygun değildir. Bu sorunun önüne geçmek için non-invasive bilirubinmetreler kullanılmaktadır. Işığın absorbsiyonu ve yansıması prensibine dayanan bu ölçüm ile kan örneğine ihtiyaç duyulmadan hızlı ve pratik bir şekilde ölçüm yapılır.