Osman Hamdi Bey’in Tablolarındaki Bazı Halı Tasvirleri ve Bu Halılardaki Motifin İrdelenmesi - Bayraktaroğlu, Suzan (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011)
Yerel ve yabancı ressamlar tarafından ilgi gören ve eserlerinde kullanılan Türk halıları, Osman Hamdi Bey’ in tablolarında da büyük bir yer tutmuştur. Aynı zamanda arkeolog ve müze müdürü olan ressam Osman Hamdi Bey (1842-1910), büyük figürlü kompozisyonlarıyla batılı anlayışta resmin Türkiye’deki ilk temsilcisi sayılmaktadır. Bu makalede ise ressamın tablolarında kullandığı halıların, Vakıflar Genel Müdürlüğü Müzesinde bulunan halı örnekleri sayesinde stilleri ve motifleri üzerinden ayrıntılı incelemesi yapılmıştır. Bu açıdan 16. ve 19. yüzyıl arasındaki, farklı dönemlere ait halılarda kullanılan hayvan figürleri ve bitkisel motifleri karşılaştırılmış.
Examining Some Carpet Illustrations in The Paintings of Osman Hamdi Bey And The Motives on These Carpet
Keywords: Halı; Resim; Ressam; Hayvan figürü; Bitkisel motif; Carpet; Painting; Painter; Animal figure; Plant motive