Yetişkin Bireylerde Üstbilişsel İnançlar ve Bilişsel Duygu Düzenleme Becerilerinin Psikolojik Sağlamlık Düzeylerine Etkilerinin İncelenmesi - Olgun, Ayşe Nezahat (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerde üstbilişsel inançlar ve bilişsel duygu düzenleme becerilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya 379’u kadın, 282’si erkek olmak üzere 18-71 yaş aralığında toplam 661 kişi katılmıştır. Katılımcılardan Kişisel Bilgi Formu, Üstbiliş Ölçeği-30, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeylerinin yordayıcılarını belirlemek amacıyla SPSS 21.0 paket programı kullanılmış ve Stepwise yöntemi ile Çoklu Doğrusal Regresyon Modelleri kurulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre üstbilişsel inançlar ve bilişsel duygu düzenleme becerileri alt boyutlarından Bilişsel Güven Eksikliği, Düşünceleri Kontrol İhtiyacı, Düşünceye Odaklanma (Ruminasyon) ve Plana Tekrar Odaklanma’nın psikolojik dayanıklılığın tüm alt boyutlarında anlamlı etkilerinin olduğu, bu etkilerin Kendilik Algısı ve Gelecek Algısı boyutlarında yoğunlaştığı ve bazı sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Analizden elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.

The aim of this study is to examine the effects of metacognitive beliefs and cognitive emotion regulation skills on psychological resilience levels in adults. A total of 661 people between the ages of 18-71 participated in the study, of which 379 were women and 282 were men. Data were collected from the participants using the Personal Information Form, Metacognition Scale-30, Cognitive Emotion Regulation Scale and Resilience Scale for Adults. In order to determine the predictors of resilience levels, the SPSS 21.0 package program was used and Multiple Linear Regression Models were established with the Stepwise method. According to the results of the study, the sub-dimensions of metacognitive beliefs and cognitive emotion regulation skills such as Cognitive Confidence, Need to Control Thoughts, Rumination and Refocus on Planning have significant effects on all sub-dimensions of psychological resilience. These effects are concentrated on Perception of Self and Perception of Future and they has been determined differ according to some socio-demographic variables. The findings obtained from the analysis were discussed within the framework of the relevant literature.
Investigation of the Effects of Metacognitions and Cognitıve Emotion Regulation Skills on Psychological Resilience Levels in Adults
Keywords: Psikolojik Sağlamlık; Üstbilişsel İnançlar; Bilişsel Duygu Düzenleme Becerileri; Psychological Resilience; Metacognitions; Cognitive Emotion Regulation Skills