Van Kalesi Osmanlı Dönemi Burçları Üzerine Gözlemler - Diker, Hasan Fırat (Yıldız Technical University, Faculty of Architecture, 2015)
Van Gölü’nün doğu kıyısında anıtsal bir şekilde yükselen Van Kalesi (Şekil 1), MÖ 9. yüzyılın ikinci yarısında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından kurulan başkent Tuşpa’nın yerleşim alanında yükselmektedir.1 Kurulduğu günden 20. yüzyılın başlarına kadar işlevini sürdüren Van Kalesi, birçok uygarlıktan izler taşır. Özellikle Urartu dönemine tarihlendirilen Sardur Burç, Analıkız Kutsal Alanı, kaya mezarları ve yazıtları, Menua Şirşinisi en dikkat çekici kalıntılardandır. Bunlarla birlikte Osmanlı dönemine ait kerpiç burçlar da Van Kalesi’nin dikkat çeken ve kalenin siluetini oluşturan diğer önemli yapılarındandır.
Observations on the Ottoman Period Towers of Van Citadel