Konut Yapılarında Yapım Sistemi Tercihinin İnsan Psikolojisine Etkisi - İslamoğlu, Kübra; Özcan, Uğur (Tuncay AYDEMİR, 2024)
Konut yapılarında kullanılan yapım sistemleri sadece mimari sağlamlık ve estetik açıdan değil aynı zamanda insan psikolojisi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Konut-ların inşa edilirken kullanılan sistemin malzemesinin ve yapı üretim şeklinin insan yaşam kalitesini, mutluluk oranını ve sosyal yaşantısı üzerinde derin etkileri bulun-maktadır. Konutlar; insanların hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri özellikle pandemi dönemimden sonra evden çalışma stilinin artması ile artık ofis mekânı ola-rak da kullanılan mekanlara dönüşmüşlerdir. Konut mekanlarının inşasında kullanı-lan yapısal sistemler birbirinden farklı inşa sürecine ve malzemesine sahiptir. Dola-yısıyla her bir yapısal sistem farklı malzeme özellikleri, dayanıklılık ve estetik değer sunmaktadır. Bu sistemlerin tercihi sadece teknik avantajlara dayalı olmamalı aynı zamanda insan psikolojisi üzerinde etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Konut ya-pıları Türkiye’de inşa edilen yapı stokunun %85’ni oluşturulduğu düşünüldüğünde ise; yapım sistemi tercih sürecinde insanların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını an-lamak, daha etkili ve sürdürülebilir yapı sistemi tasarlamak için önem kazanmakta-dır. İnsanın içerisinde yaşadığı mekânın hangi yapım tekniği ile inşa edildiğinin ki-şilerde uyandırdığı etki ve verdiği güven hissinin farklılıkları kişilerin yaşam tarzı, kültürel birikimi ile doğru orantılıdır. Yapım sistemlerinin ana başlıklarından beto-narme, çelik ve ahşap yapım sistemlerinin insan psikolojisine farklı etkileri makale de incelenmiştir. Her bir yapım sistemi kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Güven Hissi, Estetik- Görsel Etki, Konfor-İklimlendirme Etkisi, Ekonomik Etki ve Tarihi-Kültürel Etki gibi farklı başlıklarda yapım sistemlerinin insan psiko-lojisine etkisi incelenmiştir.

Construction systems used in residential buildings have a significant impact not only on architectural robustness and aesthetics but also on human psychology. The mate-rial and construction production method used in the construction of residences have profound effects on human life quality, happiness, and social life. Especially with the increase in the work-from-home style, residences, where people spend a signifi-cant portion of their lives, have transformed into spaces also used as office environ-ments. The construction systems used in the construction of residential spaces have different construction processes and materials. Therefore, the preference for each construction system should not only be based on technical advantages but should also take into account its impact on human psychology. Considering that residential structures constitute 85% of the building stock constructed in Turkey, understanding the emotional and psychological needs of individuals in the construction system pre-ference process becomes crucial for designing more effective and sustainable buil-ding systems. The impact and the sense of security evoked by the construction tech-nique used in the living space have variations proportional to the individual's lifestyle and cultural background. This article examines the different effects of reinforced concrete, steel, and wooden construction systems on human psychology. Each const-ruction system has its advantages and disadvantages. The article delves into the impact of construction systems on human psychology un-der various headings such as Sense of Security, Aesthetic-Visual Impact, Comfort-Climate Control Effect, Economic Impact, and Historical-Cultural Impact.
The Effects of Construction System Preferences on Human Psychology in Residential Buildingabstract
Keywords: Mimarlık; Yapım Sistemleri; İnsan Psikolojisi; İnsan-Mekân; Architecture; Construction Systems; Human Psychology; Human-Space