Sezai Karakoç’un şiirlerinde gelecek tasavvuru - Cansever, Rumeysa (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalıĢmada, Sezai Karakoç‘un gelecek tasavvuru Ģiirlerinden hareketle ortaya konmaya çalıĢılmıĢtır. Sanatçının gelecek tasavvurunun temelini teĢkil etmesi sebebiyle geçmiĢe ve bugüne dair düĢüncelerine de yer verilmiĢtir. ÇalıĢmada Ģiir metinleri üzerinde yapılacak değerlendirmelerde ve yorumlarda tematik okuma yöntemi kullanılmıĢtır. ġiirleri incelenirken imgelerin, göndermelerin ve kavramların daha iyi anlaĢılması için Karakoç‘un düz yazı metinlerinden de faydalanılmıĢtır. ÇalıĢmanın birinci bölümde ―eskatoloji‖ bilimi konuya açıklık getirmesi için genel mahiyetiyle izah edilmiĢtir. Ġkinci bölüm, Sezai Karakoç‘un düĢünce ve sanatında etkilendiği isimler olan Mehmet Âkif Ersoy ve Necip Fazıl Kısakürek‘e ayrılmıĢ, bu isimlerin gelecek tasavvurları düĢünce yazıları ve Ģiirleri ele alınarak incelenmiĢtir. Üçüncü bölümde sanatçının geçmiĢe ve bugüne dair düĢüncelerine yer verilmiĢtir. Dördüncü bölümde Sezai Karakoç‘un geleceğe hangi pencerelerden baktığı üzerinde durulmuĢtur. BeĢinci bölümde ise sanatçının geleceğe bakıĢındaki psikolojik tezahürler ve bu bakıĢ açısının bireysel mi yoksa toplumsal mı olduğu izah edilmeye çalıĢılmıĢtır.

In this study, the Sezai Karakoç has tried to reveal the future conception of poetry movement. Due to constitute the basis of the artist‘s vision of the future and the past are also included to thinking about today. Work on the text of the poem in evaluating and tematic reading method is used in comments. Poem examining the imagery, the Seza Karakoç prose texts for a better understanding of the concept of sending and well utilized. The first part of operation ―eschatology‖ science are set forth the general nature for clarification. In the second part the influencers in the Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy and thought and art Necip Fazıl Kısakürek separated, en vision the future of these names thoughts, writings and poems were examined. In the third part of the artist it is given to thinking about the past and today. In the fourth chapter Sezai Karakoç‘s which focused on the look of the window to the future. In the fifth chapter psychological manifestations in the artist‘s view of the future and this point of view has tried to explain that individual, or do social m.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Sezai Karakoç; Gelecek; Diriliş; Umut; Medeniyet; The future; Resurrection; Hope; Civilization