Ömer Seyfettin’in “Fon Sadriştayn’ın Oğlu” Adlı Hikâyesi Çerçevesinde Yeni Lisan Hareketi - Sürgit, Büşra (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Yeni Lisan hareketinin öncüsü olan Ömer Seyfettin, XX. yüzyılın milliyetçilik asrı olduğunun farkına varmış bilinçli bir aydındır. Yazar, “Yeni Lisan” başlıklı yazılarında ülkenin içinde bulunduğu buhrandan kurtulabilmesi için ulus olmanın gerekliliğinden söz eder. Ona göre dil, bir milleti bir araya getiren başat unsurdur. Ömer Seyfettin yalnızca teorisyen olmakla kalmaz, “Yeni Lisan” anlayışı çerçevesinde şiirler ve hikâyeler de kaleme alır. Onun “Fon Sadriştayn’ın Oğlu” adlı hikâyesi hem üslubuyla hem de verdiği mesajlarla dikkat çeken bir metindir. Bu makalede Ömer Seyfettin’in fikirlerini, söz konusu hikâyeye nasıl taşıdığı irdelenmeye çalışılacaktır.
Yeni Lisan Movement in the Context of “Fon Sadriştayn’ın Oğlu” Short Story Written By Omer Seyfettin
Keywords: Yeni Lisan Hareketi; Ömer Seyfettin; “Fon Sadriştayn’ın Oğlu”; Milli Edebiyat; Milliyetçilik; Yeni Lisan Movement; Nationalist Literature; Nationalism