Azizzâde Hüseyin Râmiz Efendi’nin Zübdetü’l-Vâkı’ât Adlı Eserinin Tahlil ve Tenkitli Metni - Fakazlı, Ahmet Rüştü (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016)
Hüseyin Râmiz’in kaleme aldığı Zübdetü’l-Vâkı‘ât adlı eser III. Mustafa döneminin 1768-1774 yılları arasını kapsamaktadır. Eserde Osmanlı-Rus siyasi ve askeri olayları anlatılmıştır. Ayrıca dönemin bürokratik değişikliklerinden bahsedilmiştir. Bazı önemli şahsiyetlerinde kısaca biyografileri verilmiştir. Çalışmamızın amacı, eserin kritik neşrini yaparak araştırmacıların hizmetine sunmaktır. Çalışmamız iki bölümden oluşur. İlk bölümde müellifin hayatı, eserleri ve tarihçiliği ele alınmış, ayrıca metnin muhtevası ve kaynak değeri belirtilmiştir. İkinci bölümde ise üzerinde çalıştığımız eserin eleştirel metni takdim edilmiştir.

Hüseyin Râmiz Zübdetü'l-Vâkı'ât penned his book III. Mustafa period covers the years between 1768-1774. Ottoman- Russian political and military events described in the book . Besides, the bureaucratic changes are discussed . Some brief biographies of important figures are given. Work study the transcript of making available to the researchers. Work consists of two parts. In the first section the author 's life, works and discussed the historiography. In addition, the contents of the text and source value specified. We are working on the second part of the text has been presented .
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Hüseyin Râmiz; III. Mustafa; Zübdetü’l-Vâkı‘ât; Osmanlı-Rus; Biyografi; Ottoman- Russian; Biography